Притесненията на американското правителство за ролята на Китай в модерните технологии доведоха до нови ограничения върху изкуствения интелект. От 6 януари търговският департамент ще изисква от всички компании да получат лиценз, ако искат да изнасят определени видове софтуер с изкуствен интелект за всички други страни с изключение на Канада. Без изненада, Вашингтон се притеснява, че технологията, която помага на дронове и сателити да идентифицират обекти, може да попадне в ръцете на Китай или други враждебни политически режими.

Това е първото от поредица ограничения за износа на чувствителни технологии за страни, които не са приятелски на САЩ. Тяхната цел е да попречат на тези държави да копират американска технология или да се възползват от пробиви в сигурността.

От една страна, тези ограничения ще забавят темпото на развитие в областта на изкуствения интелект, но от друга, представляват логичен ход на САЩ в последователната политика на Вашингтон да ограничи чуждото влияние в IT сектора. Имайки предвид, че САЩ поставиха Huawei в черния списък по подозрения за китайски шпионаж, AI секторът е следващият, който ще стане обект на правителствените рестрикции.

Виж още: Русия успешно тества алтернативен интернет

Тагове: