През дългата си кариера американският пилот Кен Блок е сядал зад волана на някои впечатляващи коли. Всички те обаче са си приличали по едно нещо: захранвани са от мощен двигател с вътрешно горене. Сега Блок най-сетне успя да тества първата в света изцяло електрическа раликрос кола.

Това е Ford Fiesta ERX, която е толкова бърза, колкото своите бензинови събратя, макар да не издава същите звуци. Докато Блок лети по пистата и от ауспусите излизат буквално пламъци, двигателят е практически ням. Единственото, което чуваме, са звуците на измъчваните гуми и мъркането на мотор от 600 конски сили. Колата няма съединител и не използва предавка между скоростите.

Всъщност електрическото задвижване е доста подходящо за състезателни автомобили, защото цялото ускорение е налично в момента, в който натиснете педала. Колата има три електрически мотора – един отпред и два отзад.

Тя може да достигне 100 км за 1.8 секунди и има максимална скорост от 250 км/ч. Сглобена е от австрийската компания STARD, която се занимава с автомобилно инженерство. Блок ще кара колата в предстоящата състезателна серия Project E.

Снимка: STARD

Bиж още: Този трик трябва да направи Galaxy Fold 2 по-достъпен за джоба ни