Знаете ли кой е най-добрият телефон? Не, не е iPhone, нито поредното Galaxy или Huawei. Най-добрият телефон е този, чиято батерия издържа най-дълго.

Някога, в зората на мобилните комуникации, популярните модели на RIM BlackBerry и Nokia се зареждаха по веднъж седмично. После дойде смартфон революцията и два последователни дни с едно зареждане вече се счита за рекорд.

Виж още: Батерията: този неочакван приятел на модерния потребител

Практичната истина е, че колкото и добър да е един телефон, каквито и извънземни технологии да има, в секундата, в която батерията му се изчерпи, той се превръща в безполезно парче стъкло, метал и електроника.

Именно поради тази причина, когато днес тръгвате на по-продължително пътуване или планирате бягство от цивилизацията – високо в планината или на самотен остров насред океана, едно от първите неща, които би било добре да приготвите в багажа си, е външна батерия с голям капацитет.

Проблемът обаче е, че тя също не може да съществува твърде дълго време далеч от най-близкия контакт. Освен, разбира се, ако не говорим за някой от моделите на 4smarts TitanPack, всеки от които разполага с вграден соларен панел за зареждане.

Слънчева енергия

4smarts TitanPack очевидно е ориентирана най-вече към любителите на силните усещания и запалените фенове на къмпинга. За това говори не само наличието на соларни клетки, но и изключително солидната и здрава конструкция на батерията. Производителят обещава ударо- и водоустойчивост, но по отношение излагането на влага лично ние бихме препоръчали повишено внимание – все пак говорим за електронен компонент.

Съдейки по доста здравия корпус на батерията, тя вероятно няма проблем да издържи малко пръски дъжд, влага от сутрешната роса или мъгла, но потапянето във вода определено би било пагубно, така че най-добре е да го избягвате.

Хареса ни фактът, че страничните ръбове на батерията са оребрени за по-добър хват, а 4smarts са предвидили и опция за лесно окачване на батерията с помощта на специално ухо. Така можете да я закачите на раницата си, докато пътешествате през деня, за да може соларният панел спокойно да върши работата си и да възстановява бавно заряда на батерията.

Практична функционалност

Все пак не очаквайте чудеса от соларна клетка с толкова малка площ. Модерните слънчеви панели имат пословично ниско КПД и вграденият в TitanPack в най-добрия случай може да възстанови скромна част от заряда на батерията в рамките на деня, но не очаквайте да я зареди напълно за разумен срок от време.

От друга страна наличният заряд от 8000 милиамперчаса е напълно достатъчен за поне две или три зареждания на повечето съвременни смартфони, а наличните три USB 3.0 изхода позволяват включване на няколко различни устройства едновременно.

Изходната мощност е с капацитет 5 V / 2000 mA (10 W), което е приблизително два пъти по-ниско от масово разпространените в момента технологии за бързо зареждане, които обикновено изискват 20 W и повече. Това означава, че възстановяването на около 20% от капацитета на батерията на смартфона ви ще отнема поне час, така че е добре да имате предвид тази особеност на батерията.

В горната част на TitanPack ще откриете четири LED индикатора – зелен, указващ дали наличната слънчева светлина е достатъчна, за да се активира соларният панел и да започне да зарежда, а трите сини указват процента на наличния в батерията заряд.

Отстрани имате отделен бутон за включване и изключване на батерията, а ако го задържите натиснат за около 3 секунди, ще активирате една от другите много полезни екстри на TitanPack – 21 светодиода, които светят с доста силна светлина.

Така имате едновременно външна батерия с доста солиден капацитет и мощно фенерче, с което да си светите вечер в палатката.

В заключение

4smarts TitanPack е изключително полезна джаджа – особено за хората, които често пътешестват и прекарват много време сред природата. Голям капацитет, здрава конструкция, соларен панел за допълнително зареждане и най-важното – изключително атрактивна цена. Какво повече може да иска човек от една външна батерия? Освен може би да зарежда телефона му и да свети едновременно?

Ако именно това е батерията, за която винаги сте мечтали, можете да я видите тук: 4smarts Solar Power Bank TitanPack 8000mAh - соларна удароустойчива външна батерия с три USB изхода и LED фенер