Разкошен асфалт, завои, в които виражът си е на правилната страна, и зареждащи емоции. HiComm беше част от Европейския прес тест на новото MINI Cooper Countryman SE All4, първия плъгин хибрид в историята на бранда. Автомобилът развива до 196 км/ч, в което се убедихме и сами по немските магистрали, известни с липсата на ограничение на скоростта.

Само спортното и едновременно с това забавно преживяване, което дава MINI, може да ни вдигне и да ни накара да усилим музиката и дори да пеем в колата след дълъг и най-вече ранен самолетен полет.

С общо 5 часа шофиране в един ден успяхме да усетим практичността и ефективността на модела в градска среда, както и динамиката и проходимостта при дълъг път. Разгледахме Франкфурт, минавайки покрай ключови места в града, а следобеда прекарахме по изключително добре селектиран маршрут, комбинация от магистрали и малки горски пътища между китни населени места.  

Постигайки перфектния баланс между мощност и нисък разход, вие извличате най-големите предимства и на двата вида задвижване на плъгин хибрида. Автомобилът е с изцяло електрически рейндж от 55-61 км, което го прави перфектен избор за шофиране в градска среда. Според проучване на MINI сред собствените им потребители повечето от тях така или иначе не изминават по повече от 60-70 км на ден. Фактът, че моделът е плъгин хибрид, вече допринася за това да е чудесен избор и за бягство за дълъг уикенд или дори по-дълга почивка на далечна дестинация.

Подходящ за семеен автомобил, Countryman разполага с достатъчно голям багажник (1270 литра), а системата ALL4 му помага да се справя впечатляващо добре и по планински пътища. Възможностите за пътуване са пред вас, като с общ пробег до 500 км няма ограничение докъде може да ви отведе автомобилът.

Дизайнът е с леки промени, осезаеми най-вече в предната част при радиаторната решетка и броня. Предлага се в 9 различни цвята, а идеята за контрастен цвят на покрива, ивици на капака и корпуси на огледалата особено ни допада. И на стоповете страшно им отива Jack Union дизайнът.

С апликацията за телефон MINI Connected става лесно, удобно и дори пристрастяващо да контролирате дистанционно зареждането на автомобила, да следите статуса, както и да включвате климатизацията с един клик, без да е нужно да сте наблизо.

Плъгин хибридът се зарежда за 2 часа и половина на обществени зарядни станции и за 5 часа при домашно зареждане. Разполага и с любимата ни функция Easy Opener за отваряне на багажника, когато ръцете ви са заети. Тази опция вече е определяща при избора на кола сред дамската аудитория заедно с подгряването на седалки и, разбира се, цвета. По темата поговорихме и в еп. 9 на HiCast, а ако вие сте предубедени, че MINI като цяло е “женски автомобил”, помислете пак. Но помислете, след като го покарате.

Снимки: HiComm

Виж още: MINI Cooper SE – любов от първо зареждане