Убедихме се сами, че MINI усещането си остава неподправено дори и при шофиране с нулеви локални емисии. Характерната за MINI радост от шофирането, изразителният дизайн и премиум качеството вече се комбинират перфектно с възможността за градска мобилност с чисто електрическо задвижване.

С новото MINI Cooper SE електрическата мобилност в градска среда за пръв път се комбинира с типичните за марката качества на оригинала в премиум сегмента на малките автомобили. Първият модел на британската марка с чисто електрическо задвижване като цяло е едно истинско MINI. Автомобилната му концепция е базирана върху MINI 3 врати. Новото MINI Cooper SE ще се произвежда в родината на марката, в завода на MINI в Оксфорд, на същата поточна линия като моделите с конвенционално задвижване. Под предния капак на новото MINI Cooper SE обаче е монтиран електромотор.

При 135 кВт/184 к.с. и с типичното за марката предно задвижване и иновативната система за контрол на стабилността се гарантира едно особено интензивно изживяване от неподражаемото, почти картингово усещане за пъргавина.

Батерията е монтирана ниско в дъното на автомобила, в резултат на което няма никакво намаляване на вместимостта на багажника в сравнение с MINI 3 врати с конвенционално задвижване.

Запазен е основният принцип на MINI за максимално просторен интериор върху минимална площ, въведен още преди 60 години. Сега новото MINI Cooper SE, като първия премиум малък автомобил с чисто електрическо задвижване, проправя пътя към устойчивото и в същото време много емоционално изживяване при шофиране в града.

Електромоторът е не само по-малък, но и значително по-лек от задвижването с двигател с вътрешно горене – и по този начин допринася за изключително хармонично разпределение на теглото между осите на новото MINI Cooper SE. Каросерията на новото MINI Cooper SE е с 18 мм по-високо в сравнение с модела с конвенционално задвижване. Моделът с чисто електрическо задвижване е по-тежък с около 145 кг от MINI Cooper S 3 врати с трансмисия Steptronic – по-конкретно 1365 кг.

MINI Cooper SE серийно се оборудва с LED фарове. Любопитна е асиметрията в дизайна на джантите, които първоначално са носели името Corona Spoke, но по разбираеми причини са преименувани на Power Spoke. Отличават се с аеродинамично оптимизирана повърхност. При алуминиевите джанти изборът е между 16 и 17 инча в до пет различни варианта.

Ускорението от 0 до 60 км/ч за само 3.9 сек и от 0 до 100 км/ч за 7.3 сек засилва усещането на характерния за марката спортен дух. Има една уловка и тя е, че максималната му скорост е ограничена фабрично до 150 км/ч. Прави впечатление, че автомобилът е почти безшумен, като разполага с акустична защита за пешеходците. От системата от високоговорители се генерира неповторим, създаден специално за MINI Cooper SE звук. При ниски обороти оформлението на звука гарантира типичното за MINI акустично присъствие на пътя.

Новото MINI Cooper SE предлага уникална в сегмента на малките автомобили динамика в завоите, което осмисля и усещането ни за по-твърдо окачване в града.

Електрическото MINI e оборудвано със специфично за модела арматурно табло, което се състои от 5.5-инчов цветен дисплей с Black-Panel дизайн зад волана. В центъра се изобразява скоростта в цифрова форма и под формата на лента. Скоростта се показва паралелно и в светлинния пръстен на централния уред – в зависимост от режима на шофиране в червен (SPORT), бял (MID) или зелен цвят (GREEN и GREEN+). На арматурното табло са и информация за заряда на батерията, избрания от нас режим, остатъчния пробег, външната температура, часа, съобщенията на разпознаването на пътни знаци и др.

Възможни са и дистанционно активиране на светлините, на клаксона, отключване и заключване на автомобила, както и активиране на предварителното кондициониране на автомобила. Има и опция за безжично зареждане на мобилни телефони.

Предлагат се четири екстериорни и интериорни пакета, които позволяват индивидуализация на автомобила. Интериорът е серийно оборудван със седалки с текстилна тапицерия Double Stripe Carbon Black. Допадат ни жълтите шевове и логото на MINI Electric на стелките, както и специфичните повърхности Interior Style MINI Electric.

Новото MINI Cooper SE има две опции за зареждане – с обикновен домакински контакт, чрез MINI ELECTRIC Wallbox, или на обществени зарядни станции. Зарядът на батерията достига максимума си в рамките на 3.5 часа. Още по-бързо е зареждането на станциите за бързо зареждане с прав ток.