Трябваха му доста години, за да стане нещо повече от концепция, но първото изцяло електрическо Mini вече е тук. То се нарича просто Mini Electric и ще бъде в продажба от март 2020 г. За разлика от дизайна на прототипа от 2017 г.  външният вид на първото е-Mini наподобява повече на стандартния модел с две врати. В него няма да откриете високи гуми, мултифункционални фарове и атрактивен външен дизайн; фокусът е върху това, което се намира под капака.   

Там се крие електрически мотор от 135 kW, който осигурява ускорение от 0 до 100 са 7.3 секунди, докато максималната скорост е 150 км/ч.

Никой няма да сбърка това Mini със спортен модел, нито пък ще може да пътувате на дълги разстояния с него – максималният пробег е около 20 км. BMW очевидно залага на това колата да се хареса на градските обитатели, които пътуват бързо и на къси разстояния. За целта зареждането на батерията е максимално бързо и тя достига 80 процента капацитет за 35 минути.

Интериорът на новото Mini е високотехнологичен. Централно място заемат два тъчскрийн екрана, съответно от 5.5 и 6.5 инча, където виждате информация за колата, управлявате музиката си с Apple CardPlay и получавате ъпдейти за трафика в реално време. Предвидена е и премиум версия, при която големият екран е цели 8.8 инча, и върви заедно с безжично зареждане на телефона, помощ при паркиране и аудиосистема Harman Kardon.

Mini Electric засега е наличен за предварителни поръчки само във Великобритания на стартова цена от 24 400 лири за базовата версия. Най-скъпата версия, която добавя още задна камера и подгряване на седалките, ще ви струва 30 400 лири.    

Виж още: За пръв път самолет се приземи напълно сам (ВИДЕО)

 

Оцени:
Рейтинг: 4