Най-големият в света изцяло електрически пътнически самолет постави нов рекорд, политайки в небето за пръв път и извършвайки полет без никакви вредни емисии. Задвижваният само от електричество Cessna 208B Grand Caravan излетя от писта в щата Вашингтон и прелетя набелязаното разстояние за 28 минути.

Екипът зад самолета го описва като важно междинно стъпало между пътническите и товарните самолети. Не очаквайте обаче това да бъде луксозен лайнер в небето. Самолетът може да вози до 14 души и да прелети до 900 мили.

Машината се задвижва от еквивалента на 750 конски сили и обещава икономични и екологични полети между по-малки летища.

Само преди няколко месеца друг модифициран електрически самолет извърши четириминутен полет край Ванкувър. Електрическите полети изглеждат все по-реални, което обяснява интереса и на големи имена като Airbus, който си сътрудничи с Rolls Royce в хибридния проект E-Fan X, целящ да замени самолетните двигатели с електрически мотори. Идеята им е да се направи излитането и кацането както по-ефективно, така и по-тихо.

Индивидуалният транспорт също е една от интересните области за развитие, особено в градските райони, където VTOL (вертикално излитане и кацане) може да позволи електрически самолети да преодоляват градските разстояния без дълго чакане в задръствания.

Виж още: 8К телевизорите на Sony за 2020 г. изглеждат изненадващо достъпни