След като успешно завърши изпитанието на своя самолет Cosmic Girl, предвиден да носи ракети, Virgin Orbit се готви за първото им изстрелване от небето. Оглавяваната от Ричард Брансън компания проведе успешен полет на Cosmic Girl над Калифорния, като към самолета бе прикрепена ракетата LauncherOne. Докато в предишните тестове Virgin Orbit пълнеше резервоарите на ракетата с вода, този път в тях имаше течен азот.

За предишните симулации компанията използваше вода, чиято температура бе със 150 градуса повече, отколкото би била топлината на силно охладения течен кислород в резервоара при реално изстрелване. Сега тя използва течен азот, който е по-безопасен от течния кислород, въпреки че имат сходни температури, Virgin Orbit успя да проведе генерална репетиция на изстрелване на ракета от самолет. Наред със самото изстрелване беше направена и пълна проверка на всички комуникационни системи и наземен контрол.

Това е последен тест, от който Virgin Orbit се нуждаеше, преди да пристъпи към реално изстрелване. При него Cosmic Girl ще се издигне на 10.5 км във въздуха и ще изстреля ракетата LauncherOne. След това тя ще се отправи към Космоса, за да изведе набор от малки сателити в ниска околоземна орбита.

Виж още: Над половин милион души желаят пламенно Tesla Cybertruck

 

         

Тагове: