Нямаше съмнение, че космическият самолет X-37B на ВВС на САЩ щеше да счупи своя собствен рекорд за време, прекарано в орбита, но вече е ясно колко точно е то. Мистериозният космически самолет, произведен от Boeing, е кацнал в космическия център "Кенеди" след 780 дни в орбита, удобно надминавайки по-ранния рекорд от 717 дни, 20 часа и 42 минути. Това е повече от три пъти над първоначално очакваните 240 дни от превозното средство за многократна употреба, което току-що завърши петата си мисия извън планетата.

Космическият кораб изпълни "всички цели на мисията" според директора на Службата за бързо реагиране на USAF Ранди Уолдън. Само това, което не е ясно обаче, е кои точно са тези цели. Товарът на X-37B все още е класифициран и военните обикновено предоставят само неясни намеци за това, какво е било на борда. Единият потвърден товар беше термичен разпръсквач, който помогна за тестване на "експериментална електроника" и охлаждане на топлинната тръба при дългосрочен космически полет, докато друг проект може да е тествал йонно тяло с ефект на Хол. Уолдън призна, че космическият самолет разполага и „малки сателити“ в орбита.

Това определено не е краят за X-37B, тъй като предстои излитане на шести полет от Кейп Канаверал през 2020 г. Постижението обаче повдига летвата за бъдещи пътувания. Ако USAF иска да продължи да се хвали с продължителни полети в орбита, космическият самолет ще трябва да лети за период от над две години - това изглежда възможно, но е значително по-голямо предизвикателство, отколкото беше този път.

Виж още: To the Moon and back с тези кецове, вдъхновени от Аполо 11

 

Тагове: