Проектиран през 1946 г. летателен апарат може да стане първият комерсиален електрически самолет, след като премина кратък, но успешен тестови полет. Канадската компания Harbour Air направи десетминутен полет със своя eBeaver над река Фрейзър в Британска Колумбия. Компанията е категорична, че събитието е историческо, и се надява, че eBeaver ще извършва комерсиални полети през 2022 г.

eBeaver е силно модифицирана версия на някогашния DCH-2 Beaver, който разполага с електрически мотор със 750 конски сили.

До момента е-самолетите тотално се провалят в порива си към небето. Въпреки че някои от тях са построени, тествани и дори продадени, няма модел, който да е дори близко до това да качи пътници на борда. Една от причините е, че самолетите имат много ограничен пробег.

Harbour Air в момента има 14 самолета, които иска да превърне в eBeaver. Той може да прелети до 150 км, което е достатъчно за отиване и връщане за 30 минути между Ванкувър и столицата на Британска Колумбия Виктория. За сравнение, по суша и вода същото пътуване отнема четири часа, което означава, че при добро развитие на нещата eBeaver може да даде началото на евтино и зелено електрическо пътуване по въздуха.        

Виж още: Tesla изпревари BYD като най-голям производител на е-коли