Самуоправляващите се коли са гореща тема в бранша, но какво е мнението на обикновените хора за тях?  

Ново проучване на Lynx Software Technologies показва сантиментите на американците към самоуправляващите се коли. Обобщението е следното: като цяло американците са положително настроени към тази технология, но все още са много скептични.

52 процента от анкетираните се вълнуват от перспективите пред автономните коли, но 30 процента са несигурни, а 14 – притеснени от тях. Освен това само 36 процента са готови да освободят контрола върху волана на машината. Всъщност 8 от 10 американци все още предпочитат човек зад волана, а не умен изкуствен интелект, което подсказва за общо недоверие към безопасността на умните коли.

Ето ви още нещо любопитно. Що се отнася до различните рискове, които биха приели, 49 процента биха предпочели да скочат с парашут, а 34 да плуват с акулите, вместо да се возят в самоуправляващ се автомобил. Арун Субарао, вицепрезидент по инженерство и технологии в Lynx, отбелязва, че е от решаващо значение да се вземат под внимание сериозно опасенията на потребителите.

„Няма нищо по-важно от това да направим този нов транспорт сигурен“, добавя той.

Въпреки общата предпазливост анкетираните американци наистина вярват, че умните коли ще просперират в бъдеще. Почти три четвърти от анкетираните очакват, че до 2041 г. повечето хора ще използват редовно някакъв вид автономни превозни средства. Около 50% от анкетираните планират в крайна сметка да притежават AV, докато още 26% казват, че биха го обмислили. Проучването на Lynx разкрива три основни фактора, които биха засилили частната собственост върху самоуправляващите се автомобили: работа по време на шофиране (58%), пътуване по-далеч без почивка (53%) и хранене по време на шофиране (47%).

Снимка: The Neхt Web

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.