Mercedes разкри втората генерация на MBUX системата. Тя ще бъде налична за луксозния седан, 2021 S-Class, и ще замени 27 физически бутона, ще добави нови гласови и жестови команди и ще подобри безопасността на водачите в колата.

Всяка S-класа ще бъде оборудвана 12.8-инчов OLED екран. Ще има и опция за добавяне на още три дисплея за пътниците на задните седалки. Нова е и опцията за AR, която ще показва изображения в 3D, без да са нужни специални очила. Елиминирана е и нуждата да се използва фразата „Hey Mercedes“, преди да се отговори на обаждане, например. Гласовият асистент ще дава инструкции на пасажерите, като как да свържат смартфона си с колата. „Hey Mercedes“ вече работи на 27 езика и разпознава 20 команди.

Редовните пътници ще могат да създават собствени профили относно настройката на седалките и музикални предпочитания. От колата ще могат да се извършват и дигитални плащания, посредством лицево или гласово разпознаване, идентифициране на пръстов отпечатък или сканиране на QR кодове. Всички тези функции се изпълняват от умното табло.

Сензори ще засичат, когато някой излиза от автомобила, а камери ще следят, ако друго превозно средство наближава и ако има опасност от сблъсък, осветлението в купето започва да мига в червено. MBUX системата ще следи още дали детските седалки са коректно поставени и закрепени, както и дали водача няма опасност да заспи на волана, като следва предупреждение за подобни ситуации.

*Снимки: Mercedes-Benz 

Вижте още: Автоизложението в Ню Йорк е отменено заради COVID-19