Porsche влезе в Книгата на рекордите на Гинес, след като електрическият звяр Taycan успя да направи дрифт маневра за цели 42 км. Не, няма печатна грешка.

Поставянето на световния рекорд става за 55 минути, през който период колата се върти в кръг във водата. Кръгът е с дължина 200 метра, около които Рorsche Тaycan навърта 210 обиколки, които са еквивалентът на 4271 км.  

На учебно-тренировъчния център на компанията на "Хокенхаймринг" инструкторът Денис Ретер успя да завърти 210 обиколки в непрекъснато контролирано поднасяне. По маршрута са били разположени GPS датчици, а в центъра е имало камера, която е заснела опита.

Средната скорост при маневрите е 46 км/ч, а рекордът е постигнат с Taycan със задна предавка, каквото може да се купи на пазара в Китай. От Porsche не разкриват техническите му характеристики, но базовият сериен електромобил в такава конфигурация развива 408 к.с. и има батерия с капацитет 79.2 кВтч, а като опция може да се поръча електромотор с 476 коня и 93.4-киловатчасов акумулатор.

 

Снимка: Porsche

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?