Tesla работи по корекция на уязвимостта на сигурността в Tesla Model X, която може да позволи колата да бъде открадната със смартфон, се казва в нов доклад.

Белгийският изследовател по компютърна сигурност Ленерт Вутерс каза пред Wired, че е открил начин да проникне в Model X с идентификационния номер на превозното средство, показан на таблото.

Вутерс каза, че с контролиран от смартфон хардуерен комплект от 300 долара, който включва миникомпютъра Raspberry Pi и модул за управление на Tesla, закупен от Ebay, той може да отключи автомобила дистанционно чрез Bluetooth, стига да е на около 25 метра от ключодържателя на собственика.

Веднъж влязъл, той успява да включи компютър директно в автомобила и да го убеди, че неговата подправена настройка на ключодържателя е автентична, което му позволява да го стартира и да потегли.

Вутерс казва, че колата трябва да е проверила за уникалния криптографски сертификат на автентичния ключодържател, но не го е направила, въпреки че е проектирана с тази възможност.

„Системата разполага с всичко необходимо, за да бъде сигурна“, казва той. „Но има няколко малки грешки, които ми позволяват да заобиколя всички мерки за сигурност.“

Той е информирал Tesla за своите констатации и казва, че автомобилният производител работи върху софтуерна поправка, която ще бъде качена във всички засегнати превозни средства през следващите седмици.

Очевидно Tesla вече няма функциониращ пресцентър, който да отговаря на искания за коментар или потвърждение, а изпълнителният директор Илон Мъск не е казал нищо за откритието в социалните медии.

Подобно на много технологични компании, Tesla понякога предлага награди на хакери, които откриват проблеми с тяхната сигурност. Миналата година тя даде на един екип безплатен Tesla Model 3, след като те получиха достъп до компютърната система на автомобила.

Снимка: Tesla

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността