От началото на 2020 г. Tesla води по продажби на е-коли, и то по доста впечатляващ начин. Компанията на Илон Мъск е продала повече бройки, отколкото следващите три компании в класацията, взети заедно.

Базираният в Калифорния производител от години е лидер в продажбите на изцяло електрически коли, но анализаторите прогнозираха, че Tesla постепенно ще изгуби тази си позиция, тъй като все повече традиционни компании от бранша предлагат е-коли на пазара.

Това обаче все още не се е случило и статистиката показва, че Tesla продължава да бъде глобален лидер на пазара на е-коли с голяма преднина въпреки появата на нови конкурентни модели. Нещо повече, по данни на EV Sales, Tesla не само е на първо място, но на нейната марка се падат повече продажби на е-коли за първите шест месеца на годината, отколкото са реализирали следващите трима най-големи играчи на пазара, взети заедно. Това са обединението Renault-Nissan, немският гигант Volkswagen и китайската BYD. Топ 5 се затваря от съвместното крило на Hyundai и Kia.

Анализаторите прогнозират особено интересна втора половина на годината, когато ще се появят няколко привлекателни нови модела. При конкуренцията се очаква Volkswagen да изпревари Renault-Nissan, защото отчита най-голям растеж в продажбите след Tesla. Самата Tesla планира значително увеличение на глобалните доставки до края на годината – над 300 000 коли – или почти два пъти повече от продаденото за януари-юни. 

Снимка: Tesla

Виж още: Четенето на мисли е реалност

 

Тагове: