За запалените фенове на Subaru, които държат на електрическо превозно средство, чакането е почти приключило. Японският автомобилен производител току-що обяви нови подробности за своя първи по рода си EV, който трябва да излезе на пазара през 2022 г. Subaru ще нарече първия си е-мобил Solterra, подходящо име за марка, синоним на приключения на открито, Слънцето и Земята. Също така подобаващо, първият пълноправен е-модел на Subaru ще бъде SUV, което се връзва с добре развитите от производителя възможности за платформи със задвижване на всички колела.

Solterra е изграден върху нова платформа, разработвана от компанията в партньорство с Toyota, която последната ще използва за своя нестандартно кръстен кросоувър bZ4X (bZ очевидно означава "отвъд нулата"). Subaru публикува само две тийзър изображения досега, но като се има предвид, че новият SUV ще споделя ДНК-то си с Toyota bZ4X, предложението на Subaru вероятно ще изглежда като омекотена, по-малко агресивно оформена версия на предстоящия футуристичен електрически кросоувър на Toyota.

Освен това не знаем много друго. Ако Solterra наистина изглежда много като BZ4X, можете да очаквате някакъв "посъбран" вариант на RAV4, може би някъде между Crosstrek и Forester по размер.

Първият подходящ е-модел на Subaru ще се присъедини към хибридния Crosstrek, който компанията започна да продава през 2014 г. - в момента единствената опция на компанията за шофьори, които мислят за климата и глобалното затопляне. Solterra ще се продава през следващата година в САЩ, Канада, Китай, Европа и Япония.

Снимка: Subaru

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно