Повечето самолети могат да кацат автоматично, но летищният контрол ги насочва с радио сигнал. Учени от Техническия университет в Мюнхен обаче са на път да направят реалност истинскo автономното кацане. Те успешно тестваха система, която използва комбинация от компютърна визия и GPS, за да се приземи самолетът сам.  

Технологията използва GPS за навигация, но го комбинира със сензори и инфрачервени камери, за да идентифицира пистата и да получи правилна представа за позицията на машината, дори когато мъгла или дъжд намалява видимостта. След това самолетът може да изчисли точния път на полет и кацане и да ги направи сам.

Проектът е все още млад, но изглежда обещаващ. Пробното кацане в края на май е преминало доста добре и самолетът е разпознал пистата от голяма дистанция, кацайки в нейните рамки без пилотът да поеме контрол нито веднъж. Ако се прецизира достатъчно, системата може да направи автоматичните кацания реалност практически за всяко едно летище и да даде на пилотите надеждна алтернатива.

Освен това тя поставя основите на напълно автономни полети от летище до летище, които могат да изискват само наблюдение, а не пряко участие на хора.

Виж още: Вижте колко луд е роботът, който е създаден да живее на Марс (ВИДЕО)