Всемогъщият Карлос Гон, който преведе Nissan през най-тежките за компанията години и бе в основата на съюза Renault-Nissan-Mitsubishi, отново е в полезрението, но този път по неприятни причини. Бразилецът бе арестуван в Япония и съвсем скоро може да се окаже изгонен от собствената си компания.

Бордът на директорите на японския автомобилен производител хвърля примка върху Гон за значителни нарушения. Обвинението твърди, че шефът на Nissan не е декларирал приходи от 44 милиона долара от 2011 г. насам. Със заплата от 10.3 милиона долара на година той бе един от най-добре платените в Япония.

Новината провокира агресивни разпродажби на акциите на френския автомобилен гигант Renault с близо 13 процента спад към тяхно 4-годишно дъно около 54.80 евро за една акция, което е най-ниско ниво от края на октомври 2014 г.

Renault притежава 43.3 процента от Nissan, докато Nissan притежава 15 процента от Renault без право на глас в партньорство, което започва през 1999 г.

Самият Гон бе движещата сила зад електрическия Nissan Leaf, който днес e най-продаваният електромобил в света. Първото поколение на модела е на пазара от края на 2010 година. Оттогава числото на продадените бройки за 12 месеца се увеличава с всяка изминала година. Мнозина определят LEAF за свой фаворит заради сравнително достъпната му цена и удобството, което предлага.

Под негово ръководство Nissan стана и първата японска компания във Formula E.

Тагове: