Apple направи серията iPhone 15 официална по-рано този месец и както винаги Pro моделите предлагат повече от своите не-Pro "братя и сестри". От една страна, iPhone 15 Pro и 15 Pro Max са с нова титанова конструкция, която ги прави по-леки. Един анализатор обаче предполага, че Apple може да е жертвала охладителната система, за да постигне това намаляване на теглото в серията Pro.

За тези, които не знаят, има широко разпространени отзиви за проблеми със загряването на моделите iPhone 15 Pro. Някои потребители твърдят, че телефоните им се нагряват твърде много, за да ги държат дори без калъф. В различни доклади се стига до заключението, включително в подробно разследване на Android Authority, че загряването вероятно се дължи на новия чип A17 Pro.

Чипът Apple A17 Pro се произвежда по 3nm технологичен възел на TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Това доведе и до спекулации, че новата 3nm технология е виновна за проблемите с прегряването. Популярният анализатор Минг-Чи Куо обаче предполага друго.

Куо пише в своя блог в Medium:

"Проучването ми показва, че проблемите с прегряването на серията iPhone 15 Pro не са свързани с усъвършенствания 3nm технологичен възел на TSMC. По-вероятно е основната причина да са компромисите, направени при проектирането на топлинната система за постигане на по-ниско тегло, като например намалената площ за отвеждане на топлината и използването на титанова рамка, която влияе отрицателно на топлинната ефективност".

Куо казва, че Apple ще реши проблемите с прегряването на iPhone 15 Pro чрез софтуерни актуализации. Той обаче предупреждава, че компанията от Купертино може да се затрудни да направи твърде много подобрения, без да направи и компромис с производителността на чипа:

"Очаква се Apple да се справи с този проблем чрез софтуерни актуализации, но подобренията може да са ограничени, освен ако Apple не намали производителността на процесора. Ако Apple не се справи правилно с този проблем, това може да се отрази негативно на доставките през целия жизнен цикъл на серията iPhone 15 Pro".

Все още не е известно как Apple ще се справи с проблема със загряването на своите телефони.

Снимка: Apple

Виж още: Apple вече знаят как да оправдаят ниското качество на новите кейсове