Полицейското управление на Ню Йорк (NYPD) въвежда нова мярка за сигурност на метростанция "Таймс Скуеър". То ще разположи охранителен робот, който патрулира в помещенията, като според властите целта е "да ви предпази". Не става дума за машина, подобна на Робокоп, нито за какъвто и да е двуног робот, подобен на човек - К5, който е изработен от калифорнийската компания Knightscope, прилича на масивна версия на филмовия герой R2-D2. Албърт Фокс Кан, изпълнителен директор на групата за защита на правата на личния живот Surveillance Technology Oversight Project, обаче има по-малко ласкаво описание за него и заяви пред The New York Times, че той прилича на "кошче за боклук на колела".

K5 тежи 420 кг и е оборудван с четири камери, които могат да записват видео, но не и звук. Както можете да се досетите от изображението, машината не е снабдена и с ръце - тя не игнорира съвсем опита на кмета Ерик Адамс да направи сърце. Роботът ще патрулира на гарата от полунощ до 6 часа сутринта по време на пробната си експлоатация, която продължава през следващите два месеца. Но известно време К5 няма да извършва пълноценни патрули, тъй като първите две седмици прекарва в картографиране на гарата и обикаля само основните зони, но не и пероните.

Управата на Ню Йорк наема K5 за около 9 долара на час през следващите два месеца. Кметът звучи убеден, че това си заслужава, въпреки че, както отбелязва "Таймс", неотдавна е наредил на няколко агенции да намалят разходите си с 15%.

"Това е под минималната работна заплата", казва той. "Няма почивки за тоалетна, няма почивки за хранене." Адамс в миналото е подкрепял използването на машини като полицейски инструменти. По-рано тази година кметът също така обяви, че нюйоркската полиция ще придобие два робота Digidog за 750 000 долара всеки за използване при заложнически и други критични ситуации. Това е доста голям обрат в сравнение с решението на полицията на Ню Йорк през 2021 г. да отмени наема на известния тогава като "Спот" на Boston Dynamics, след като се сблъска с недоволство за използването му.

Снимка: Unsplash/New York City

Виж още:  Телефонно обаждане ли срина системите на едно от най-големите казина в Лас Вегас?