За радост на феновете Tesla върна своята функция Enhanced Autopilot, която обаче ще изисква определени финансови ангажименти. Това означава, че вече има три налични опции: Basic Autopilot, който се предлага стандартно в превозните средства; изключително противоречивия Full Self-Driving Mode от най-високо ниво и Enhanced Autopilot. Последният беше временно премахнат, защото компанията не можеше да изпълни всички свои обещания за автономни функции.

Противно на името си, Enhanced Autopilot не позволява на превозните средства да се управляват напълно сами, като в същото време е ужасно висока цена за функции, които стават широко разпространени във все повече и повече конкурентни превозни средства. Водачите не са особено очаровани: „Не съм убеден, че 6000 долара си струват само за автоматично паркиране, извикване и автоматична смяна на лентата“, се вижда в един от коментарите в Twitter. „Сега имам EAP. Когато има интензивен трафик по магистралата в Ел Ей, се доверявам повече на себе си, отколкото на софтуера за пресичане на множество ленти за движение. Обикновено го деактивирам в тези ситуации. FSD или нищо, [според мен].“ 
Също така си струва да се спомене, че Full Self-Driving Mode включва всяка функция от двете по-евтини опции плюс спиране на светофар и знак STOP. Но докато – или може би ако – автомобилите започнат да се движат напълно сами, всички варианти изглеждат повече като маркетинг и поза с крайната цел да изтръгнат възможно най-много пари от ентусиастите. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Tesla доминира в класацията на колите Made in USA