Tesla Model 3 се справи безупречно с европейските тестове за безопасност при ПТП за 2019. Най-евтиният модел, на компанията за електрически коли достигна невероятните 96% в категорията „безопастност на шофьора“ (9-то място). Моделът остави конкуренцията в прахта в „системи за подпомагане на безопасността“, с най-високото постижение в категорията за 2019 – 94%. За сравнение, втори в това отношение е Citroen C5 Aircross с едва 82% (автомобилът е тестван с допълнителен Safety Pack). Останалите резултати на Model 3 са 86% за „безопасност на деца на задната седалка“ (14-то място) и 74% „безопасност на пешеходците“ (11-то място). Важно е да се отбележи и, че е тестван базовият модел на електрическия седан, който няма включени допълнителни функции за безопасност.

Все пак Model 3 отнесе и своята доза критики. От New Car Assessment Program отбелязаха, че колата няма въздушни възглавници за колене, не може да се слага детска седалка на мястото до шофьора и предният капак не е обезопасен в случай на сблъсък с пешеходец. Относно последната забележка, от програмата казват, че все пак моделът компенсира за това с отличната си автоматична система за спиране.

Като цяло отзивите са доста позитивни. Общо 4 нови коли са получили 5 от 5 звезди при последните тестове. До Model 3 се нареждат още Skoda Scala, Mercedes-Benz B-class и Mercedes-Benz GLE. Kia Need и DS 3 Crossback получиха по 4 звезди при тест на стандартния модел и 5 на модел с допълнителен Safety Pack.

Вижте още: Задава се нов претендент за короната на Tesla (ВИДЕО)