Tesla Model S Plaid се превърна в първото превозно средство на Tesla, което достигна осем секунди на пробег от четвърт миля.

По някаква дефиниция това е и първият „сериен автомобил“, който постига четвърт миля време под девет пълни секунди. Разбира се, това зависи от дефиницията за „производствен автомобил“, която варира в общността на драг състезанията.

Някои смятат, че това е сериен автомобил, излизащ от фабриката без никакви модификации, а други - че може да се счита за „производствен автомобил“, стига да няма никакви модификации на задвижващия агрегат. За последното различни гуми, джанти и известно намаляване на теглото биха се считали за допустими.

Така или иначе постигането на осем секунди на четвърт миля с всяка кола е наистина впечатляващ подвиг.

След пускането си през юни Tesla Model S Plaid беше маркиран като най-бързия сериен автомобил – въпреки че някои казват, че технически е бил детрониран от Rimac Nevara. Макар да е технически вярно, Nevara е хиперавтомобил на стойност 2 милиона долара с ограничено производство, а Model S Plaid е превозно средство за 130 000 долара с вече хиляди бройки на пътя.

Model S Plaid бързо подобри рекорда за най-бърза четвърт миля от сериен автомобил с 9.2-секунден пробег направо при появата си. Сега двойката Джордж и Кристин Додуърт успяха да вкарат Model S Plaid в рекордите за осем секунди.

Постижението беше постигнато по-рано този месец на Maryland International Raceway по време на Hot Rod Magazine Dragweek.

Превозното средство нямаше задвижване или модификация на каросерията и дори не беше напълно лишено от излишни елементи, но беше премахната пътническата седалка за намаляване на теглото. Двойката също така използва някои по-ориентирани към производителността джанти и гуми.

С тези модификации те успяха да постигнат време от 8.994 секунди при над 230 км/ч скорост. Това е новото най-добро време, докладвано за Tesla Model S Plaid или което и да е превозно средство на Tesla изобщо.

Снимка: Tesla

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)