Tesla Model Y зае първото място в списъка на най-продаваните автомобили в Европа през септември, а електрическият SUV може да остане там за известно време.

През годините превозните средства на Tesla често се превръщат в най-продаваните автомобили на определени европейски пазари. Въпреки това марката никога не е оглавявала класацията на най-продаваните автомобили в целия европейски континент досега.

Ройтерс обяви постижението, което се основава на нови данни за регистрация на автомобили, публикувани от JATO Dynamics:

„Това е първият път, когато спортно превозно средство на Tesla оглавява класацията в Европа, съобщи базираната в Лондон JATO Dynamics в сряда, след като миналия месец са регистрирани 29 367 автомобила Model Y, което е с 227% повече от миналата година“, се казва в новината на агенцията.

Tesla Model Y отне първото място от Peugeot 208, който остана втори, а Dacia Sandero на Renault е трети в класацията за най-продавани автомобили през септември. И двете превозни средства са много по-евтини от електрическия SUV на Tesla. Американският SUV успя да заеме първото място поради по-широката наличност благодарение на увеличаването на производството на Tesla в Gigafactory Berlin.

Tesla потвърди, че Gigafactory Berlin е постигнала производствен темп от 2000 автомобила Model Y за една седмица в края на септември. Тези SUV модели от серията Y са повърхностно за европейските пазари и Tesla продължава да внася повече превозни средства Model Y в Европа от Китай.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск е загубил 100 млрд. долара за по-малко от година

 

Още от Tech