Tesla планира да има „хиляди хуманоидни роботи в своите фабрики“ според нов списък с работни места за програмата Tesla Bot.

Тъй като научната фантастика от десетилетия ни обещава летящи коли и роботи икономи, хората не приемат насериозно технологичните компании, обявяващи хуманоидни роботи.

Когато миналата година Илон Мъск изведе танцьор в костюм на робот на сцената, за да обяви програмата Tesla Bot на деня на Tesla AI, това не помогна на хората да го приемат сериозно; мнозина го възприеха като шега и не повярваха, че Tesla е сериозно ангажирана в разработването на хуманоиден робот.

Мъск обаче даде да се разбере, че програмата за хуманоидни роботи се е превърнала в приоритет на Tesla.

По време на актуализация на продуктовата пътна карта в началото на 2022 г. Мъск каза, че Tesla дава приоритет на продуктовото развитие на хуманоидния робот Optimus през 2022 г. пред пускането на нови продукти, които всички бяха отложени до 2023 г. На няколко пъти оттогава Мъск напомни, че хората не оценяват стойността, която Tesla Bot може да донесе на света. Той дори заяви, че проектът може напълно да промени световната икономика.

Но Tesla дори не се нуждае от клиенти за робота Optimus, за да докаже своята стойност; автомобилният производител планира да бъде най-добрият си клиент, като пусне роботите да работят във фабриките му.

В списък с работни места за „Планиране на движение и навигация, Tesla Bot“ Tesla пише, че планира да използва „хиляди хуманоидни роботи в своите фабрики“.

Компанията планира първата версия на Tesla Bot да бъде фокусирана върху изпълнението на прости повтарящи се задачи, което ще направи робота полезен във фабрична настройка. Tesla ще представи първия работещ прототип на своя хуманоиден робот на AI Day на 30 септември. Ако Tesla успее да създаде полезен хуманоиден робот, ползите са очевидни, особено на фона на текущия недостиг на работна ръка.

Но това е въпросът: колко напреднал ще бъде роботът?

Знаем, че Tesla е вложила много ресурси в AI и е постигнала голям напредък в компютърното зрение, което ще бъде полезно и за робота. Дали всичко това е вече постигнато? Все още не знаем, но явно скоро ще разберем.

Снимка: Tesla

Виж още: 1.1 милионa автомобили Tesla се изтеглят поради проблем със стъклата

 

Тагове: