Съд в Норвегия призна Tesla за виновна по обвинение, че умишлено забавя скоростта на зареждане на батерията и ограничава нейния капацитет със софтуерен ъпдейт.

Освен ако не обжалва решението, Tesla ще трябва да плати по 16 000 долара на всеки от хилядите свои клиенти в страната, засегнати от тази политика. Глобата може да се окаже дори още по-голяма, тъй като в други страни текат подобни съдебни процеси. В основата на спора е ъпдейт 219.16.1 и .2, който Tesla пусна през 2019 г. Засегнати от него бяха Tesla Model S и X с батерии от 85 kWh, които са спрени от продукция още от 2016 г. След ъпдейта техният пробег намалява с 30 до 50 км.

Последващо проучване показва, че виновник за очевидния рязък спад е софтуерният ъпдейт. Tesla оправда това с нуждата да удължи живота на батерията и твърдеше, че загубата е засегнала много малък брой собственици.

Срещу компанията бяха заведени няколко дела, като първо приключи това в Норвегия. Предполага се, че решението на съда се отнася до над 10 000 собственици на Tesla в Норвегия, което може да се окаже доста солено за компанията. Нещо повече, подобен съдебен прецедент може да зададе тона за сходни искове, включително и в САЩ.

Снимка: Tesla

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви