Tesla е настроена за поредната битка срещу обединението на своите служители в профсъюз, този път за Gigafactory Berlin. IG Metall, мощен синдикат в германската автомобилна индустрия, потвърди, че иска да има работен съвет във фабриката. През годините в Tesla имаше няколко усилия за обединение на трудещите се.

В продължение на години United Auto Workers (UAW) се опитваха да се обединят фабриката на Tesla във Фремонт и производителят на автомобили се бори срещу това дотолкова, че наскоро беше установено, че Tesla нарушава трудовото законодателство въз основа на решение на Националния съвет по трудови отношения на САЩ.

В Германия Tesla се сблъска с желание за профсъюз през 2017 г., но успя да избегне влизането на IG Metall в германските си операции, като предложи увеличение на заплатите и опции за акции на своите служители. Но сега IG Metall отново е в офанзива, тъй като Tesla се приближава към отварянето на завода си в Берлин и значително увеличава работната си сила в Германия.

Първоначално IG Metall не беше ентусиазиран от електрическите превозни средства, тъй като се опасяваше, че технологията е по-неефективна за производство, отколкото двигателите с вътрешно горене, което би повлияло на нейната база. Те обаче промениха мелодията си през последните няколко години, тъй като осъзнаха, че забавянето на прехода ще доведе до още по-големи загуби на работни места в индустрията. В Германия Tesla планира в крайна сметка да наеме над 10 000 души за своите производствени усилия.

Автомобилният производител твърди, че служителите на Tesla са по-добре без профсъюз, тъй като вярват, че имат организация, която мотивира своите служители за успех и на всички се предлагат опции за акции, което ги прави собственици на част от предприятието.

Снимка: Tesla

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии