Ако перифразираме известната мисъл на Марк Твен, слуховете за смъртта на бутиковата марка за електрически мотори Arc Vector са значително преувеличени. През последните няколко години нейният път претърпя няколко значителни обрата, след като високотехнологичният и суперскъп мотор дебютира при радушен прием на автоизложението в Милано през 2018 г. За съжаление само година по-късно обаче Arc Vector фалира.

Сега основателят и главен дизайнер Марк Труман изглежда е успял да откупи Arc Vector и се готви да възроди футуристичния мотор. Според него проектът е напреднал достатъчно и се е приел прекалено добре, за да не бъде продължен.

Визуално впечатляващ и с баснословна цена от 117 000 долара Arc Vector определено не е типичният е-мотор. Във всеки елемент от неговия дизайн се вижда опитът на Труман, натрупан в легендарния английски производител Jaguar. Корпусът е от въглеродни нишки, а електронният мотор развива максимална скорост от 200 км/ч при ускорение от 0 до 100 за само 3.2 секунди. Моторът поддържа бързо зареждане само за 45 минути и има максимален пробег от 436 км. В каската има вграден специален дисплей, а в якето на водача – хаптична вибрация, която да предупреждава за потенциални опасности.

Оригиналната цел на Arc Vector беше да произведе 399 бройки от мотора, но сега нещата ще се случват малко по-бавно. Труман обещава, че първите бройки ще бъдат доставени на клиентите в рамките на 12 месеца, като това са 10 специално подбрани купувачи.

Снимка: Arc Vector

Виж още: Е-скутерите и тяхното гръмотевично развитие