BMW започна да включва интелигентни гласови функции в своите информационно-развлекателни системи, използвайки за пръв път Alexa на Amazon през 2018 г. През следващите години броят на моделите с дигитален асистент само се увеличи. На събитието за устройства и услуги на Amazon през 2022 г. в сряда двете компании обявиха задълбочаване на партньорството си: следващото поколение информационно-развлекателни системи на BMW ще включва базиран на Alexa асистент с изкуствен интелект, специално разработен с оглед на водача.

Все още неназованият асистент на BMW ще бъде изграден от Alexa Custom Assistant - „всеобхватно решение, което улеснява BMW и други марки и производители на устройства да създават свой собствен персонализиран интелигентен асистент, съобразен с индивидуалността на тяхната марка и нуждите на клиентите“.

Тези възможности могат да включват проактивно известие от асистента на превозното средство, което предупреждава водача, че зарядът на батерията е нисък, като същевременно автоматично запазва слот за зареждане при следващото излизане от рампата или превантивно планира редовен сервиз с местния дилър, и „ще позволи още по-естествен диалог между водач и превозно средство“, гласи прессъобщение на BMW от сряда.

Снимка: Unsplash

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл