Разработчикът на системи за градска въздушна мобилност (UAM) Volocopter обяви поредния си важен етап, като сподели, че е получил от германското правителство удължаване на срока за одобрение на производствената организация, което му позволява да разшири производствените си мощности и да започне серийно производство на въздушните си таксита VoloCity.

Volocopter е германска авиационна компания, специализирана в производството на електрически самолети с вертикално излитане и кацане (eVTOL), летища и разработване на въздушни системи. Компанията бързо се превърна в едно от най-големите имена в процъфтяващата индустрия на UAM, тъй като разширява изпитанията на eVTOL самолети в световен мащаб.

Тези разширения седят на крилата (или витлата) на нейния флагмански самолет - VoloCity eVTOL, който вече видяхме да лети в чужбина. Извън Германия, Volocopter е намерил няколко заинтересовани страни преди пълномащабното производство на VoloCity, включително компании в Япония и футуристичния град NEOM в Саудитска Арабия.

Освен това разработчикът на UAM беше избран да предоставя изцяло електрически въздушни таксита по време на Олимпийските игри в Париж това лято, въпреки че някои правителствени служители се противопоставиха. Макар че разходките с eVTOL около Айфеловата кула може и да не се случат, серийното производство и пазарната реализация на самолетите на Volocopter вече изглеждат неизбежни.

Volocopter заявява, че има одобрение от германското правителство за преминаване от прототипи към серийно производство. С пълното доверие на властите, Volocopter започна предсерийно производство на своите въздушни таксита VoloCity и ще продължи да проектира и разработва технологията самостоятелно.

Машините на Volocopter вече са официално сертифицирани за полети над гъстонаселени градски райони в рамките на категорията VTOL със специални условия на EASA, което проправя пътя за търговски операции в Германия и извън нея. Удължаването на срока на POA се отнася за най-новите производствени и хангарни съоръжения на Volocopter в Брусал, Германия, разкрити за първи път през април 2023 г.

Снимка: Volocopter

Виж още: 76 от 100-те най-играни игри в Steam вървят на Steam Deck