Повече от половината от европейските шофьори, които използват всесезонни гуми, ги избират поради удобството, което им предоставят, тъй като не е нужно да бъдат подменяни два пъти годишно. Друга причина, според проучване*, проведено от Nokian Tyres през последната година, е безопасността. 50% от запитаните вярват, че всесезонните гуми са достатъчно надеждни, за да се използват целогодишно по европейските пътища, и отговарят на регулаторните изисквания за зимни гуми. Проучването е проведено в четири държави: Германия, Франция, Италия и Полша. Новата всесезонна гума Nokian Seasonproof е предназначена за водачи, които търсят надеждност и първокласна безопасност на заснежени и кишави пътища, но които също така искат първокласни характеристики и лесно шофиране и през лятото.

 „Нарастващата нужда от допълнителна безопасност в неочаквани условия на мокра и заснежена настилка дори и извън сезона е една от основните причини, поради които много европейски автомобили са снабдени с гуми, които могат да се справят с разнообразните метеорологични условия“, казва Катя Виденман, ръководител „Маркетинг“ в Nokian Tyres за Европа.

Според проучване на скандинавския производител на първокласни гуми Nokian Tyres европейските шофьори оценяват високо безопасността при разнообразни метеорологични условия през цялата година. Това е важен факт, тъй като метеорологичните условия в Европа са изключително променливи, според глобалния индекс на климатичния риск. Сцеплението, добрата устойчивост на износване и характеристиките за безопасност в зимни условия в променлива среда също са били сред най-важните за потребителите свойства. Водачите на автомобили, които са участвали в проучването, твърдят, че те избират всесезонни гуми по две причини: удобство и безопасност. Обикновено високите цени на всесезонните гуми са сред причините за домакинствата все още да предпочитат сезонни модели. Удобството е основен фактор за италианските шофьори - 70% се съгласяват, че това е водещо за тях до голяма степен; следвани от 63% от германските шофьори. За поляците безопасността е най-важният фактор, като 74% от запитаните смятат, че всесезонните гуми са достатъчно безопасни за всички сезони; следвани от французите и италианците съответно с 56% и 54%.

Участниците в проучването обаче все още желаят някои подобрения във всесезонните гуми. Най-голямото им желание е производителите да подобрят ефективността при разхода на гориво, следвано от добрата устойчивост на износване, както и цената за покупка. Що се отнася до шофирането на сняг и киша, особено италианските шофьори (41%) имат притеснения, както и немските и френските (34% и 35% съответно), понеже вярват, че метеорологичните условия на местата, където живеят, все пак изискват свойства, подходящи за зимата.

 

Nokian Seasonproof – удобството среща безопасността

 

Миналата есен Nokian Tyres представи новата продуктова гама Nokian Seasonproof и Nokian Seasonproof SUV, които предоставят безопасност и целогодишно удобство за шофьорите в Централна и Източна Европа. „Безопасността винаги е на първо място във философията ни за разработване на нови продукти. Новите Nokian Seasonproof предлагат практично решение за всички шофьори, които искат да се сбогуват със сезонната смяна на гуми, но в същото време искат безопасен вариант за снежни, кишави и мокри пътища през всеки ден от годината“, казва Мартин Дражик, продуктов мениджър в Nokian Tyres. Всички размери са снабдени със символа на снежинката (3PMSF), който удостоверява, че гумата е официално одобрена за употреба през зимата. Продуктова гама включва размери за модерни леки автомобили, SUV и CUV модели със селекция от 64 продукта от 14 до 19 инча и със скоростни индекси от T (190 км/ч), H (210 км/ч), V (240 км/ч) и W (270 км/ч).

 

Изборът на гуми зависи от годишния пробег, възрастта на автомобила и вида гориво

 

Повечето всесезонни гуми се монтират на малки или средни семейни автомобили, като 58% от тези автомобили изминават между 5000 и 20 000 километра годишно. Докато преобладаващото мнозинство от германските шофьори с всесезонни гуми (78%) ги ползват при автомобили, задвижвани на бензин, следвани от 55% от поляците и 45% от италианците; 62% от французите поставят всесезонни гуми на дизелови автомобили.

Повечето от анкетираните използват всесезонни гуми на автомобили, които са над 5 години, само 3.75% от всички участници в проучването купуват всесезонни гуми за нови автомобили. Следователно не е изненадващо, че много шофьори обмислят да оборудват втория автомобил на домакинството с всесезонни гуми, който обикновено има по-малък годишен пробег. 74% от полските шофьори са съгласни с това, както и 59% от италианските, 57% от немските и 47% от френските шофьори.

 

Пазарът за всесезонни гуми расте

 

Проучването показва, че повечето от участниците в проучването използват гуми, които са на по-малко от две години, което означава, че все още използват първия си комплект всесезонни гуми. Процентът е най-висок в Полша с 57%. В допълнение на това 77% се съгласяват, че промените в климата и по-мекото време през зимата ще направят всесезонните гуми още по-интересни за потребителите за в бъдеще.

Общият темп на растежа на пазара за всесезонни гуми вече е висок - 20-25%, и се очаква да продължи да се расте за в бъдеще, като проучването потвърждава това предположение: 70% от запитаните определено биха закупили всесезонни гуми за автомобила си.

Снимки: Nokian Tyres

Виж още: Гумите на бъдещето трябва да са по-безопасни