С настъпването на есента повечето шофьори поставят зимните си гуми. В много европейски държави това задължение дори е наложено със закон. Най-северният производител на гуми предоставя широка гама зимни гуми, които перфектно пасват на променливото източноевропейско време. През септември 2020 Nokian Tyres представи най-новото попълнение в семейството – Nokian Seasonproof и Nokian Seasonproof SUV, всесезонни гуми, които допълват гамата от висококачествени зимни продукти.

„Като изобретател на първата зимна гума в света скандинавският производител на първокласни гуми Nokian Tyres винаги е гаранция за правилен избор на качествени гуми“, казва Мартин Дражик, експерт и продуктов мениджър за Централна Европа в Nokian Tyres.

Новата зимна гума за леки автомобили Nokian Snowproof беше определена като най-добра измежду зимните гуми за Централна Европа в тазгодишния тест на шведското списание Teknikens Värld. Благодарение на комбинацията от превъзходно сцепление на сняг и лед и отличните си свойства на суха настилка тя беше удостоена с оценка „Най-добър в теста“. Изключителната безопасност, която предоставя тази гума в зимни условия, позволява спокойно шофиране дори и при неочакван снеговалеж и смяна на платната върху киша. Благодарение на новата концепция Alpine Sense Grip от Nokian Tyres гумата може да устои на всички промени на зимното време и осигурява предсказуеми и балансирани реакции в града, но също така и на високоскоростни магистрали или на живописни планински пътища.

За спортните автомобили с висока производителност Nokian Tyres предлагат уникалната гума Nokian Snowproof P. Тя е спортна и модерна комбинация от високоефективно управление и надеждно зимно сцепление – точно каквото ви е нужно при внезапни смени на платното и кишави пътища. Новата концепция на Nokian Tyres Alpine Performance осигурява първокласна безопасност за всекидневно шофиране с усъвършенствано сцепление, по-кратък спирачен път и по-голяма безопасност при завиване. Двукратният шампион от Формула 1 Мика Хакинен също е бил ангажиран с разработването на тази уникална гума.

 „Гумата работи надеждно при висока и ниска скорост на хлъзгави пътища. Можете да се насладите на прецизно и лесно управление дори и при по-усложнена обстановка. Каквото и да ви поднесе зимата, Nokian Snowproof P ви дава страхотна увереност при шофиране, която от своя страна допринася за по-висока безопасност и гладко каране“, казва Хакинен.

Мощните зимни гуми за SUV е нужно да бъдат достатъчно здрави и солидни, за да поддържат високите, тежки автомобили стабилни при висока скорост или при лоши пътни условия. Благодарение на уникалната концепция Alpine Sense Grip моделът Nokian WR SUV 4 предоставя отлично сцепление на сняг, киша и на мокро. Изключително здравите арамидни влакна усилват страницата на гумата, предоставяйки повече издръжливост и защита за взискателни ситуации по време на шофиране. Nokian WR SUV 4 бе удостоена със споделено първо място през зимните тестове от 2020 на германското списание Off Road. Гумата получи похвала за отличното си управление на лед и сняг, както и за страхотното представяне при спиране на суха зимна настилка.

Практично решение за умерени зимни условия

На местата с мека зима шофьорите могат да решат да използват всесезонни гуми. През септември Nokian Tyres представиха сериите Nokian Seasonproof и Nokian Seasonproof SUV, предназначени за времето в Централна и Източна Европа. Това е изцяло нова генерация от гуми с иновативна каучукова смес Season Sense. Тази нова концепция е създадена специално за всесезонна, целогодишна употреба, за да гарантира, че шофирането ще е безопасно както в дъждовни дни и на кишави улици, но също така, че ще бъде комфортно и прецизно на сухи пътища по време на летните жеги. Сред другите превъзходни качества си заслужава да споменем отличната издръжливост на износване, екстремната здравина и ниското съпротивление при търкаляне. Още повече SUV гумите са снабдени с технологията Aramid Sidewall. Всички размери идват със символа на снежинката (3PMSF), която обозначава, че гумата е официално тествана и одобрена за употреба през зимата.

Съвети за смяна на гумите

Проверете състоянието на зимните си гуми – прегледайте ги за видими повреди върху шарката на протектора и върху страниците, неправилно съхраняваните гуми може да имат подобни дефекти и да не бъдат годни за по-нататъшна употреба.

- Проверете дълбочината на протектора – оставащата дълбочина на протектора върху зимните гуми трябва да бъде поне 4 мм, износените гуми с дълбочина под 4 милиметра могат да увеличат риска от аквапланинг и да имат по-лошо сцепление и по-дълъг спирачен път.

- Зимните гуми на Nokian Tyres имат индикатор за безопасно шофиране (DSI), който позволява бърза проверка на състоянието на гумата и нивото на безопасност. Цифрите обозначават дълбочината на основните канали в милиметри, символът за снежинка остава видим, докато дълбочината на протектора е поне 4 мм.

- Проверете възрастта на гумите си – открийте DOT кода на страницата на гумите си, последните цифри обозначават седмицата и годината на производство. Например, ако DOT кодът е 1319 – гумата е произведена през 13-ата седмица на 2019 година. Гумите трябва да не са на повече от шест години.

- Изберете правилния размер на гумите си – винаги проверявайте регистрацията на автомобила си за препоръчания размер. Или можете да попитате специалистите на мястото, където сменяте гумите си, за да изберете правилния размер спрямо спецификациите на автомобилния производител.

- Нужно е да настроите правилното налягане в зимните си гуми, преди да ги смените. Зимните гуми трябва да са напомпани с 0.2 бара повече отколкото летните.

Снимки: Nokian

Виж още: Nokian Seasonproof: забравете за смяната на гуми всяка пролет и есен