От бензиностанциите в Германия ще се изисква да осигуряват зареждане за електрически превозни средства като част от пакета за стимулиране на възстановяването от коронавируса в страната в размер на 130 милиарда евро, съобщава Reuters. Освен това правителството увеличава и субсидията си за електрически превозни средства с 3000 до 6000 евро за автомобили, струващи по-малко от 40 000 евро. В комбинация тези мерки могат да бъдат голям тласък за налагането на електрически автомобили в страна, в която много от най-големите световни производители имат седалище.

В момента електромобилите са сравнително рядко срещани в Германия. По-малко от 2 процента от автомобилите, продадени там през миналата година, са били електрически, в сравнение с 32 процента за дизелови автомобили и 59.2 процента за бензин. Основен ограничаващ фактор за възприемане е притеснението за обхвата, като клиентите се притесняват, че няма да могат да се заредят, ако автомобилът им изчерпи батерията си, докато е на път. Новият закон е опит за промяна на това.

Въпреки увеличението проучванията сочат, че Германия може да се нуждае от още зарядни устройства, за да могат електрическите автомобили да станат популярни. В страната има 14 118 бензиностанции, но друг аналитичен доклад предполага, че за постигане на масов пазар ще са необходими около 70 000 станции за зареждане и 7000 бързи зарядни устройства. Страната разполага с 27 730 станции за зареждане на електрически автомобили към март 2020 г.

Все пак това е положителна стъпка за страна, в която автомобилните гиганти като VW, BMW и Daimler имат своето седалище. Много от тези утвърдени автомобилни производители вече инвестират сериозно в електрически превозни средства, след като скандалът „Дизелгейт“ сериозно подкопа зелените им усилия. Производителят на електрически автомобили Tesla също е в процес на създаване на първия си европейски завод в страната в близост до Берлин.

Германия не е единствената страна, която тази седмица обяви мерки за популяризирането на електрическите превозни средства. Вчера Франция обяви субсидия до 12 000 евро за закупуване на електромобил.

Виж още: Star Wars събра всички генерации в едно могъщо видео (ВИДЕО)