Превръщането на всички коли и джипове в Торонто в електрически возила ще доведе до 313 смъртни случая по-малко годишно, които се равняват на очаквани социални ползи от 2.4 милиарда долара. Това показва проучване на здравните власти в Канада, според които има многобройни причини да се откажете от бензина и да си купите е-кола.

Сред тях са по-ниските разходи за поддръжка, по-високата цена при препродаване, бързото и тихо ускорение и намаляването на вредата върху природата. Най-голямата причина обаче е запазването на човешки животи.

„Замърсяването в градски условия е силно вредно за човешкото здраве. Когато използвате е-кола без емисии, елиминирате широк кръг замърсители като азотен диоксид и фини прахови частици, ефектът от което е значително подобрение в качеството на въздуха“, се казва в проучването.

Позовавайки се на различни данни, учените твърдят, че 14 600 преждевременни смъртни случая годишно се дължат на замърсяването на въздуха в Канада, като над 3000 от тях са в Торонто и неговите предградия. Сред тях са болести като рак на белите дробове, астма, алергии, инфаркт и инсулт.   

Според учените дори консервативен сценарий, в който само 20 процента от колите ще бъдат заменени с електрически, ще даде огромни социални ползи по т.нар. стойност на статистическия живот. В момента Канада предлага 5000 долара финансов стимул за закупуването на е-кола, но се предвиждат нови инициативи и разширяване на мрежата за зареждане.

Виж още: Bentley прати в заслужена пенсия най-стария V8 двигател в света