Израелски учени разработиха метод, който усилва уханието на цветя, чрез промяна в цветните гени. Така може да увеличи уханието или да се промени тотално, обяснява ръководителят на проучването в израелския университет, Александър Вейнщайн.

Учените са успели да направят цветята в опита десет пъти по-ароматни от обикновено, като по този начин, те излъчват своето ухание и през деня, и през нощта. Обикновено уханието зависи от много фактори, сред които времето на деня, възрастта на растението и метеорологичното време.

Израел спада към световните износители на цветя. Учените, разработили иновативния метод обаче, смятат че могат да подпомагат не само производството на цветя, но и планират да създадат по-вкусни зеленчуци и плодове. Уханието на растенията е основополагащ фактор и за техния вкус, допълва Вейнщайн.

Текст: Любена Антонова

Тагове: