Обикновено псориазисът – а и другите кожни заболявания – се диагностицират с визуален преглед и рядко с биопсия. Последното досега беше единственият начин да се види какво се случва „в дълбочина“. Сега обаче немски учени от Техническия университет в Мюнхен са разработили сканиращо устройство, чиито сензори буквално виждат под кожата – и то без да излагат пациента на каквото и да е лошо облъчване.

Технологията се казва RSOM и представлява сканираща оптоакустична мезоскопия. Устройството създава леки лазерни пулсации, които леко затоплят тъканта, преди да се проведе прегледът. Сензорът улавя вълните и ги анализира, след което създава изображения с висока резолюция на това, което се случва под кожата.

RSOM е тествана върху пациенти с псориазис и е помогнала на учените да определят дебелината на кожата им, капилярната гъстота, броя кръвни тела и нивото на кръвоснабдяване в кожата като цяло. Тази система в бъдеще би могла да бъде използвана, за да диагностицира заболявания като рак на кожата и дори диабет. Проф. д-р Василис Нциакристос, директор в института по биология и медицина в Мюнхен, казва, че най-доброто в този метод на диагностициране е липсата на радиационно облъчване и дори добавянето на контрастно вещество, да не говорим за инвазивната биопсия. Изследването е публикувано този месец.