Знаете ли, че според старите български обичаи веднага след раждането на дете добрите баби акушерки вземали новороденото, изкъпвали го и първото му повиване било… в ризата на баща му? Ако родилката имала помощнички, те отрязвали пъпната връв със сърп, но ако раждането се случело навън, на полето, майката просто я прегризвала със зъби. Да, традициите са прекрасно нещо и е добре да ги уважаваме и познаваме. Но съм сигурен, че не всички наши съвременници познават добре тези първи и много важни мигове от всеки живот, както и изключителното значение, което може да имат те над всичките му предстоящи години. Съвременната наука и медицина само за няколко десетилетия направиха огромни крачки напред и благодарение на тях качеството на живот значително се е повишило, както и дълголетието – заради по-добрата превенция и лечение на много болести.

Чували ли сте обаче за… живителната сила на стволовите клетки? За буквално „магическите способности“ на тези елементарни „тухлички на живота“, намиращи се във всеки организъм и успяващи да го „поправят“ в случай на нужда? Онези клетки, които съвсем логично се откриват в най-голямо изобилие при по-младите организми и разбира се – новородените?

Може да звучи странно, но едва ли има друг човешки орган, който да се подценява толкова, колкото пъпната връв – а може би много от вас дори не са го смятали за орган? Истината е обаче, че в пъпната връв се разполагат кръвоносни съдове, снабдяващи бебето с всичко нужно за времето на вътреутробното му развитие. И да, за науката тя дълги години е оставала непотребна след раждането. Но всъщност се оказва, че е най-ценният източник за лечение със стволови клетки – ако вземете решение да я съхраните веднага след раждането. Кръвта и тъканта от нея имат огромно съдържание на млади стволови клетки, които могат да бъдат запазени в замразен вид и дори след много години, ако се наложи да ги размразите, ще са животоспасяващи.

Имайте предвид, че стволовите клетки от пъпна връв притежават почти неограничени възможности, а съхраняването им с години при много ниски температури от цели -196 °C (криосъхранение) запазва ценните им свойства. Такива услуги се извършват от редица компании по света, а една от най-старите и доказани за региона на Европа е Vita34 (тъканна банка №1 в Германия, Австрия и Швейцария с 23-годишна история). Тя има, разбира се, клон и в България, а съхранените клетки от кръв на пъпна връв днес могат да помогнат вече доказано при лечението на над 80 сериозни болести, както и се прилагат в още 1300 клинични проучвания в най-различни терапевтични области.

Съхраняването на стволови клетки става бързо и лесно

Трябва да се радваме, че технологиите днес са толкова напреднали. Не е нужно да постъпвате в специална болница или да правите някакви сложни процедури, за да вземете стволови клетки за съхранение, веднага след раждането на детето си. Vita34 са разработили специален стерилен комплект (сет) за вземане на стволови клетки, който можете да вземете с вас при постъпването в родилния дом, а там има налице обучен персонал, на който предавате кутията и който ще изпълни процедурата по вземане на пробите безопасно и безболезнено за майката и  детето, без да се притеснявате. Сетът се получава при сключване на договор и се отваря само от сертифицирания персонал в болницата. В него се съдържат специални медицински консумативи и изделия, охладители, термологер, както и патентования кръвен сак на Vita34 за максимални резултати. Така се гарантира, че ценната кръв и тъкан от пъпната връв ще бъдат взети професионално, а пробата ще бъде бързо транспортирана до лаборатория на Vita 34. В нея стволовите клетки се изследват, обработват и замразяват, като след това имате за години напред на разположение стволови клетки за евентуално лечение.

Но защо съвременната медицина все повече залага на методи за лечение със стволови клетки, какво представляват те, защо са обект на дискусии, лекуват ли тежки болести и наранявания, как да ги открием и запазим? Това са само малка част от въпросите, чиито отговори ще се опитам да разкрия пред вас.

Какво представляват стволовите клетки?

За тях пише още в далечната 1909 година руският хистопатолог Александър Максимов, но едва през 1961 година канадски учени успяват да докажат съществуването им. Стволовите клетки са нещо като „суров материал“, от който се изгражда човешкото тяло след раждането – клетки, от които се генерират всички останали клетки, плюс своите специализирани функции. Представете си нещо като… универсална клетка образец, модел, който при подходящите условия в тялото (или лабораторията!) започва да се дели бързо и да образува нови и нови клетки, наречени дъщерни. Тези дъщерни клетки от своя страна се превръщат в нови и нови стволови клетки (самообновяване) или пък се трансформират в по-специализирани клетки (диференциация), изпълняващи далеч по-специфични функции. Например кръвни клетки, мозъчни клетки, клетки на сърдечния мускул или дори костни клетки! Тоест стволовите клетки представляват нещо като универсален източник, „блокчетата“ от които може да бъде изграден всеки орган в тялото, всяка тъкан, която иначе няма естествена способност да се регенерира и възстановява непрекъснато.

Но защо има такъв интерес към стволовите клетки?

Все повече учени и лекари се надяват, че изследванията в областта на стволовите клетки и тяхното използване могат да помогнат за коренно подобряване в разбирането за това, как се появяват болестите, как се образуват нови клетки в костите, сърдечния мускул, нервите и други органи и тъкани. И оттам съответно да разберат по-добре как се развиват редица болести и тежки състояния на организма.

Още по-интересна област е генерирането на нови, здрави клетки, които могат да заместят болните клетки (регенеративна медицина). Стволовите клетки могат да бъдат използвани в ролята си на специфични клетки, които в определени условия успешно регенерират и възстановяват болни или увредени тъкани. Пациенти, които биха могли да се възползват от терапия със стволови клетки, са например тези с увреждания на гръбначния мозък, диабет тип 1, болест на Паркинсон, амиотрофична странична склероза, болест на Алцхаймер, сърдечни заболявания, инсулт, изгаряния, рак, остеоартрит и др.

Стволовите клетки имат потенциал да бъдат отглеждани изкуствено, за да образуват впоследствие чисто нова тъкан за използване в трансплантационната и регенеративната медицина.

И още нещо важно, особено на фона на продължаващата вече година и половина пандемия. Преди да бъдат официално употребявани нови лекарства при хората, учените могат да използват някои видове стволови клетки, за да тестват предварително лекарствата върху тях и да разберат дали са качествени и безопасни. Човешки стволови клетки, програмирани да образуват тъканноспецифични клетки, се ползват успешно за тестване на нови лекарства, като бързо показват дали новото лекарство има положителен (отрицателен) ефект върху клетките и дали те са били увредени по някакъв начин.

Откъде се появяват стволовите клетки?

Реално съществуват няколко източника на стволови клетки в организма. Първият са ембрионалните стволови клетки. Те се създават в човешките ембриони на възраст от три до пет дни. На този етап ембрионът се нарича бластоциста и има едва около 150 клетки, но те имат потенциала да се разделят на все повече стволови клетки, както и да се превърнат във всякакъв тип клетки от тялото. Тази огромна гъвкавост позволява ембрионалните стволови клетки да се използват за регенериране или възстановяване на болна тъкан и органи.

Вторият тип са възрастните стволови клетки. Те се намират в малък брой в повечето тъкани на възрастните организми, като костен мозък или някои мазнини. В сравнение с ембрионалните стволови клетки обаче възрастните стволови клетки имат доста по-ограничена способност да се превръщат в различни клетки на тялото. Доскоро учените смятаха, че възрастни стволови клетки могат да се превръщат само в подобни на себе си видове клетки. Например стволовите клетки, съществуващи в костния мозък, могат да дадат началото само на нови кръвни клетки. Според по-съвременни проучвания обаче възрастните стволови клетки вероятно са в състояние да създават различни типове клетки. Например стволови клетки от костния мозък могат да образуват не само костни, но дори сърдечномускулни клетки. Затова днес се правят редица тестове с възрастни стволови клетки при хора с неврологични или сърдечни заболявания.

Третият вид стволови клетки се наричат перинатални. Намират се в околоплодната амниотична течност, както и в кръвта от пъпната връв на всеки ембрион. Те също имат добра способност да се превръщат в специализирани клетки, като потенциалът им все още се проучва.

Но защо учените не използват масово възрастните стволови клетки? Въпреки че изследванията върху тях са доста обещаващи, те все пак не са толкова универсални и трайни, колкото ембрионалните стволови клетки. Не могат да бъдат лесно манипулирани, за да произвеждат всички видове клетки, а това ограничава и възможностите за лечение на заболявания. Освен това възрастните стволови клетки са по-склонни да съдържат аномалии в генетичния си код и грешки, придобити от клетките по време на репликация. Въпреки това те са по-приспособими, отколкото се смяташе преди време. А това е добра новина.

Какво представлява терапията със стволови клетки?

Терапията със стволови клетки е известна още и като регенеративна медицина. Това звучи доста добре, нали? Е, няма как засега чрез нея лекарите да накарат да ви порасне нов крайник например (като опашката при гущерите), но вероятно и това някой ден ще се случи. Засега тази иновативна медицинска практика насърчава възстановителната реакция на болна или увредена тъкан, използвайки стволови клетки или техни производни.

Ако досега трансплантацията на органи беше най-модерното нещо в медицината, то стволовите клетки бележат началото на цяла следваща епоха – много по-напреднала и персонализирана спрямо пациента.

Учените лесно могат да отглеждат стволови клетки в лабораториите си, които след това се манипулират, специализират в специфични видове клетки (клетки на сърдечния мускул, кръвни или нервни), а накрая могат да бъдат имплантирани на нуждаещия се пациент. Например, ако човекът е със сърдечно заболяване, такива клетки се инжектират в сърдечния мускул, като биха могли да допринесат за възстановяване на дефекти на сърцето.

Използват ли се стволови клетки за лечение на заболявания?

Да, и това не е нещо ново. От години насам лекарите извършват трансплантации на стволови клетки, известни също като трансплантации на костен мозък. При трансплантациите на стволови клетки те заместват клетките, повредени от химиотерапия или заболяване, или служат като начин за имунната система на донора да се бори с някои видове рак и заболявания, свързани с кръвта – левкемия, лимфом, невробластом и др. Тези трансплантации използват възрастни стволови клетки или кръв от пъпна връв. Изследователите тестват и стволови клетки на възрастни за лечение на други състояния, включително редица дегенеративни заболявания като сърдечна недостатъчност, както стана дума преди малко. А кои заболявания се влияят успешно след регенеративно лечение, ще разберете малко по-надолу.

Има ли потенциални проблеми при използването на стволови клетки?

Ако изключим факта, че такова лечение понякога просто може да не помогне, то невинаги лекарите могат да са сигурни, че стволовите клетки ще се диференцират в специфичните желани типове клетки. Съществуват множество техники и изследвания в тази област – спрямо насочване на стволовите клетки към специфични видове клетки, като например „програмирането“ на ембрионални стволови клетки да образуват сърдечни клетки. Освен това стволовите клетки могат да растат неправилно или да се специализират в различни типове клетки спонтанно. Понякога могат да предизвикат дори имунен отговор, при който тялото на реципиента да атакува стволовите клетки като чужди нашественици. Или пък стволовите клетки просто да не функционират нормално, с неизвестни последици. Днес най-добрите изследователи в тази област продължават да изучават как да се избегнат тези възможни усложнения, а резултатите са все по-добри.

Защо е добре да съхраните стволови клетки след раждането на детето си?

След всичко казано дотук вероятно става все по-ясно, че превенцията е най-добрата защита. Колкото по-отрано се вземат мерки, толкова по-добре. И затова моментът на раждането на всеки от нас е доста важен и ключов. Ако имате възможност да го направите – няма причина да се колебаете, защото стволовите клетки от пъпната връв на детето са уникални. Те са особено млади, жизнеспособни и лесни за извличане. Но по-важното е, че са невероятно ценен материал за медицинските клетъчни терапии и занапред все повече хора ще разчитат на такива терапии.

 

Но защо стволовите клетки от пъпната връв са най-ценни?

Мисля, че това стана ясно и по-нагоре? Тъй като произхождат от млад организъм, те са доста по-жизнеспособни. Вземането им за съхранение се случва напълно безболезнено след раждането. В този случай, освен че са в голямо количество, те имат доста по-добра способност да се развиват в мастни клетки, хрущялни, мускулни, нервни или костни клетки. Затова имат и най-голям потенциал за приложение в регенеративната медицина.

Едно от последните им и най-интересни приложения е в имунологията за лечение на заболявания на имунната система, включително автоимунни заболявания, като болест на Крон например.

Ето защо сравнително новата възможност за съхранението на тъкан от пъпната връв е страхотна опция, възможност за превенция и бъдеща сигурност за децата в младите семейства. Тъканта от пъпната връв на бебето е богата на мезенхимни стволови клетки (MCК), които имат чудесна способност да се диференцират в други клетки ин витро. Според американски учени и техни проучвания най-наситена със стволови клетки е тъканта от пъпната връв, следвана от костния мозък на второ място и мастната тъкан на трето място.

Към момента тези МСК клетки се използват в над 4000 клинични проучвания в световен мащаб, напр. при заболявания на съдовата система, автоимунни заболявания или артроза на ставите. С тези изследвания става все по-ясно, че младите, здрави МСК (от тъканта на пъпната връв) имат по-добри характеристики спрямо тези на МСК, придобити по-късно в живота или от пациенти с хронични заболявания.

Цените за това криогенно съхранение и годините, за които биологичният материал може да бъде запазен, ще намерите тук. Предлагат се отстъпки и варианти за разсрочено плащане. Vita 34 е и единствената банка с 3 технологии – гаранция за 100% максимален брой стволови клетки и запазване на пълния потенциал на пробата (цяла кръв; редуциран обем SEPAX2; редуциран обем AXP2), което е ключово за успешното лечение със стволови клетки. Притежава 2 супермодерни биотехнологични лаборатории и бази за съхранение с огромни мащаби в Германия. Има и най-дългогодишен успешен опит в Европа (23 години) с над 244 000 съхранени проби и 100% успешно освободени проби. Освен това е първата банка в света, осигуряваща на семействата 50-годишна финансова застраховка на пробата.

Срещу кои болести би могла да помогне трансплантацията?

Интересното е, че успешна трансплантация може да се извърши дори и на друго дете в семейството! Например при взети и запазени стволови клетки от първо или второ дете, при случай на нужда те могат да се прилагат на нуждаещото се. От 2004 година насам Vita34 имат голям опит с успешни трансплантации в различни терапевтични области, помогнали на десетки семейства – повечето в Германия, но и в различни континенти. Голяма част от тежките болести, срещу които те се прилагат на практика, са ракови заболявания (левкемия, невробластом), мозъчни увреждания, анемиии или таласемии, имунни дефекти, мукополизахаридоза, множествена миелома и др. Повече за приложенията и болестите, срещу които успешно се прилага присаждане на стволови клетки, както и онези, срещу които това лечение тепърва се тества, можете да намерите тук.