До 35-ата си годишнина 2/3 от американските мъже се оплакват от някаква форма на косопад, а до 50 процентът става 85. Сега обаче японски учени може да се открили решение за възстановяване на растежа на косата с помощта на стволови клетки.

Използвайки такива клетки от паднали косми, учените успяват да генерират нови фоликули. Минавайки през 220 възможни комбинации, те откриват тази, при която удвояването на клетките става най-бързо и за най-кратък период от време. Според тях рециклираните косми са най-добрият начин за лечение на плешивост. Те наблюдават регенериращата се коса за три седмици, през който период фоликулите минават през поне три цикъла на нормално производство на косми.

„Надяваме се в близко бъдеще фоликулната регенеративна терапия за възстановяване на коса да стане реалност“, казва водещият автор на проучването Такаши Цуджи.

Преди това лечение за косопад да стане комерсиално достъпно, то трябва да премине през клинични изпитания. До момента учените са демонстрирали терапията със стволови клетки в предклинични лабораторни тестове и сега търсят външни партньори, с чиято помощ да разработят клинично приложение на новата технология за растеж на косата.

Снимка: shutterstock

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

Тагове: