Gallery "5349"
Чуделили сте се какво се случва с всичките костилки на обезкостените маслини, които се появяват в магазина или под формата на зехтин. Скоро отговорът вече ще е, че те се превръщат биоетанол и се използват за алтернативни горива.Маслинената индустрия всяка година изхвърля около четири милиона отпадъци под формата на костилки. Но изследователи от университетите на Хаен и Гренада в Испания са показали, че може да превърнат тези отпадъци в биоетанол.
Според Себастиан Санчес, един от учените в проекта, "ниските цени за транспортиране и трансформиране на маслинените костилки ги правят атрактивни за използване като биогорива".
Освен това всеки биоетанол, който може да се направи от отпадъци, вместо от хранителни култури (като царевица или захарна тръстика) е много по-привлекателен модел за комерсиално въвеждане. "Тези изследвания разглеждат възможността за използване като гориво на маслинените костилки, които в противен случай просто се изхвърлят. По този начин ние оползотворяваме цялата хранителна култура", казва Санчез. Този коментар е във връзка с това, че някои от сегашните производствени методи на биогорива будят сериозни притеснения, че заради тях се използват ценни земеделски площи, което застрашава глобалната хранителна сигурност.
Маслинените костилки съставят около четвърт от целия плод и са богати на полизахариди, които могат да бъдат разградени до захар, която да се ферментира за производството на етанол. За да се произведе качествено гориво, изследователите обработват предварително костилките използвайки гореща вода под налягане, след което добавят ензими, които разграждат костилките и генерират захар. След ферментацията се получават около 5.7 кг етанол от 100 кг маслинени костилки.
Коментари (0)