Учените от Университета на Мелбърн и UTSW (UT Southwestern Medical Cente) са разработили съставни молекули, които да преодолеят упоритите бактерии, които се натрупват в имунната ви система през годините.

В Университета на Мелбърн са използвани пептидни полимери със звездовидна форма, или къси протеинови вериги, които директно унищожават бактериите чрез техники като "разкъсване" на клетъчната стена. Подходът е не само ефективен, но и сигурен.

В UTSW изследователите са използвали сложни молекули PPMO (peptide-conjugated phosphorodiamidate morpholino oligomers), за да блокират бактериална „помпа“, която изхвърля антибиотиците. Те имитират ДНК или РНК, свързват се с ключова генетична последователност в бактериите и пречат да се изграждат протеини. PPMO подходът не е решение сам по себе си, но той прави бактериите уязвими към антибиотици, които преди това са били неефективни.

И в двата случая университетите имат още много работа за вършене. Те трябва да започнат и тестове върху хора, за да се види дали техниката е подходяща за по-голямо разнообразие от бактерии.

Ако тези методи се увенчаят с успех, в бъдеще това може да улесни много видове лечение.

 

Прочетете и това: Учени направиха възможно възпроизвеждането при бозайници без оплождане на яйцеклетка

Тагове: