На дълбочина 33 метра под лондонските улици се намират старите бомбоубежища, построени по време на Втората световна война. Днес дългите подземни тунели се използват не по предназначение – превърнати са в хидропонни парници. Тук компанията Zero Carbon Food отглежда зелена салата и други зеленчуци. Екологично чистите продукти се предлагат свежи в различните ресторанти и магазини в Лондон.

 

Хидропонните парници се осветяват денонощно от енергоефективни светодиоди вместо натуралната слънчева светлина, подобно на технологията, използвана в Международната космическа станция. Тук не се използват пестициди, а за отглеждането на културите е необходимо използването на 70% по-малко вода от това, което трябва за отглеждане на повърхността на слънце.

Цялата система работи автоматично, компютър регулира осветлението, темепратурата и хранителните вещества в почвата, както и въздушния поток“, казва Стивън Дринг, един от основателите на компанията.

 

Подземните ферми са най-подходящи за отглеждане на дребни култури с малък срок на съзряване – градинска салата, грах, хрян, чесън и др. Променяйки условията на средата, може още повече да се ускори съзряването на растенията. Не по-малко важно е, че реколтата в бункерите е целогодишна, за това постоянно се грижат всички системи, осигуряващи стабилна температура, осветление и влага. Продажбите на екологично чистите продукти се осъществява под марката Growing Underground. В момента Zero Carbon Food използва едва четвърт от пространството на тунелите и може да отглежда от 5 до 20 тона продукция за година в зависимост от вида на растенията, което им носи приход от 1.3 милиона лири годишно. Преместването на селскостопанските площи под земята изглежда перспективно с оглед постоянната урбанизация, ръста на населението и проблемите с наличието на обработваема селскостопанска земя.