След като новият телевизор на Panasonic ни убеди (поне на хартия), че ще е от добрите предложения на пазара тази година, сега е време да видим какво друго донесе компанията на CES 2017. Тук ще говорим за фотоапарати, а съвсем скоро – и за какво ново от Technics.

Lumix FZ82 е оборудван с удобен ултра широкоъгълен обектив Lumix DC Vario 20 mm с впечатляващото 60-кратно оптично приближаване (приравнено към 35mm фотоапарат: 20-1200mm), позволяващ заснемане от разстояние на обширни пейзажи, диви животни и птици.

Новият модел наследява Lumix FZ72 и има 18-мегапикселов MOS сензор, а в сърцето му е процесорът Venus Engine, който откриваме и в GH4. Да, Lumix FZ82 със сигурност е оборудван със сериозна мощ. Налична е и оптична стабилизация на базата Power ОIS с активен режим, за да компенсира ефективно заклащането на фотоапарата при заснемане на снимки и видео. За още по-голямо бързодействие и мобилност Lumix FZ82 извършва високоскоростен, високопрецизен автофокус с помощта на DFD (Depth From Defocus) технология, която значително съкращава времето за фокусиране. Тя изчислява разстоянието до обекта чрез анализ на две изображения с различна острота при висока скорост на обмен на данни 240 fps. В резултат на това Lumix FZ82 извършва автофокус за приблизително 0.09 секунди.

Моделът е с фиксиран обектив, което означава, че не можете да го смените. Идеята, разбира се, е да получите всичко в един модел, без нужда от допълнителни покупки. 60-кратното приближаване е оказало своята роля за по-големия размер на фотоапарата, но в никакъв случай не е по-голям от DSLR с обектив с подобен зум.

Lumix FZ82 ще бъде наличен за покупка през март, а цената ще е около 399 долара. Срещу тази сума получавате и възможност за снимане на 4K видео и функцията за 4К снимки, с която Panasonic се гордеят. Идеята е, че тя прави поредица от снимки при 30 кадъра в секунда, с което улавяте бързодвижещи се обекти, но и получавате качествени 8 MP снимки. Апаратът разполага и с 3-инчов сензорен екран с резолюция 10 840K точки и приблизително 100% зрително поле. Тъй като е чувствителен на допир, ще можете лесно да избирате фокусната точка – чрез просто посочване. Lumix FZ82 е оборудван и с 0.2-инчов електронен Live View визьор, характеризиращ се със степен на увеличение приблизително 2.59x / 0.46x (приравнено към 35mm фотоапарат при 4:3), висока резолюция с еквивалент 1170K точки и 100% зрително поле. Фотоапаратът има Wi-Fi за по-лесна връзка със смартфон, вградена светкавица и Hot Shoe и съвместимост с голям набор от аксесоари.

На CES 2017 Panasonic показа и наследника на Lumix GH4, за който загатна още на Photokina 2016. Казваме загатна, тъй като информацията за Lumix GH5 не беше обилна. Сега това се променя и не трябва да има място за притеснение – фотоапаратът разполага с набор от нови възможности и подобрения, които звучат повече от добре – от възможностите за видео, през подобрения във вече наистина добрата автофокусна система на Panasonic. Цената на тялото се очаква да бъде около 2000 долара, а пазарната премиера – към края на март или началото на април.

 

Моделът попада в серията DSLM фотоапарати Lumix G, базирани на системния стандарт Micro Four Thirds. Точно като най-новите MFT модели, така и GH5 идва с 20.3-мегапикселов сензор, но без нискочестотния филтър. Последната стъпка е предприета, за да се запазят снимките по-чисти и ясни. И тук откриваме последната версия на процесора Venus Engine, който се справя по-добре с обработката на изображенията и намаляването на шума в тях. Но GH5 има съвсем ясен фокус върху видеото, въпреки че някои от възможностите му ще дойдат през април със софтуерен ъпдейт. Фотоапаратът може да снима 4K видео в 60p/50p и 6K Photo. Също така фотоапаратът може да извършва 4:2:2 / 10-bit видеозапис, какъвто се използва и при филмовата продукция, за още по-прецизно пресъздаване на цветовете, но и има възможност за запис на 400Mbps 4:2:2 10-bit All-Intra видео в 4K 30p/25p/24p формат. Наред с настройките за запис на видео Cinelike D и Cinelike V, които могат да бъдат избрани от Photo Style и имат гама-характеристики, подходящи за филмова продукция, Lumix GH5 дава възможност и за избор на настройка Like 709 за съвместимост с HDTV. Чрез платена актуализация на софтуера е възможна и поддръжка на V-LogL видеозапис.

Lumix GH5 е оборудван и с нова система за контрастен автофокус и усъвършенствана технология Depth from Defocus (отчита 225 зони), която не само изчислява разстоянието до обекта чрез анализиране на две изображения с различна острота, но също така анализира подробно формата, размера и дори движението на обекта. Скоростта на обмен на данни със сензора при автофокус в режим на запис на снимки е увеличена до 480 fps, което е два пъти по-бързо от GH4. Съответно Lumix GH5 извършва ултрабърз автофокус само за 0.05 sec и високоскоростно снимане в серия със скорост 12 (AFS) / 9 (AFC) кадъра в секунда с механичен затвор при пълна резолюция. Чрез всичко това от Panasonic твърдят, че са постигнали много по-качествени резултати при продължителен автофокус.

Извън хардуера тялото на GH5 е издръжливо на замръзване (до -10 градуса). Наличен е и голям OLED дисплей със сензорно управление. И не на последно място затворът е изключително надежден, като е проектиран за приблизително 200 000 освобождавания. Lumix GH5 звучи като един наистина способен модел, като това тук са само част от възможностите му. Със сигурност нямаме търпение да проведем по-подробен тест.

 

 

И за финал – Lumix GX800. Това е най-достъпният безогледален Lumix G модел със сменяеми обективи, като цената му е около 500 долара. В нея е включен и обектив 12-32 мм. Така получавате много компактен фотоапарат, но и напълно способен. Сензорът е 16 MP без нискочестотен филтър, светлочувствителността достига максимум ISO 25 600, а процесорът отново е новият Venus Engine. Наличен е 3-инчов дисплей от статичен тип, който може да се върти на 180 градуса, с което помага да се правят селфи снимки. За заснемане на по-атрактивни портрети са предвидени и различни функции за разкрасяване, а направените снимки могат да бъдат ретуширани с функцията Beauty Retouch (Разкрасяващ ретуш). Режимът Background Control (Контрол на задния план) позволява на потребителя да избере дали задният план да бъде ясен или разфокусиран в зависимост от ситуацията. В режим режим Self Shot (Автопортрет) могат да се правят и панорамни снимки.

Lumix GX800 заснема видео в 4K, 4K снимки, като можете да заснемете 8 MP снимки с 30 кадъра в секунда, за да уловите възможно най-добрия момент. Моделът ще е наличен от март тази година.

Най-интересните новини от CES 2017