Рано тази сутрин бяха обявени победителите в 72-те телевизионни награди „Emmy“. Церемонията беше съобразена с пандемията и съответно се проведе без публика и чрез дистанционна връзка с победителите.

На някои от тях им беше изпратено оборудване за заснемане предварително, други получиха наградите си от специално екипирани куриери, а имаше и такива, чиито статуетки бяха придружени от конфети и шампанско.

Противовирусните мерки определено отнеха солидна част от еуфорията, придружаваща събития от този ранг.

Не липсваха и запомнящи се цитати в речите, някои по-дълги от определеното. Емоционалният заряд наистина беше по-малък, но това не означава, че заслужилите заглавия и актьори не трябва да получат подобаващото им внимание. 

От всички номинирани телевизионни мрежи стрийминг платформи, HBO заслужено получи най-много статуетки за оригинални продукции. Ето кои са те:

11 награди за Watcmen (Пазителите) – сериалът е първата адаптация по комикс, която получава отличие за Най-добър мини сериал. Другите награди са за:  Най-добра женска роля в минисериал или филм(Реджина Кинг); Най-добра поддържаща мъжка роля в минисериал или филм (Яхия Абдул-Матин II); Награда за сценарий за лимитиран сериал или филм;  Техническите награди  са за най-добър звук, кастинг, картина, фентъзи/Sci-Fi костюми, кинематография и миксиране на звук за лимитиран сериал или филм.

7 награди за Succsession (Наследници) - сериалът е за семейство, изправени пред амбициозната задача да управляват медийна империя. Наградите са за Най-добър драматичен сериал; Най-добра мъжка роля в драматичен сериал (Джереми Стронг); Най-добра гостуваща актриса в драматичен сериал (Чери Джоунс); Най-добър сценарий за драматичен сериал (Джеси Армстронг); Най-добър режисьор за драматична поредица (Андрей Парех), както и наградите за кастинг на драматичен сериал.

4 награди за Last Week Tonight With John Oliver (Вечерното шоу на Джон Оливър), включително: Най-добро забавно-дискусионно предаване; Най-добър сценарий за забавно-дискусионно предаване и награди за картина и техническо изпълнение.

3 награди за Euphoria (Еуфория) - Отличието за Най-добра женска роля в драматичен сериал  изненадващо спечели Зендая, което я прави най-младата актриса спечелила този приз. Сериалът беше отличен и за Най-добра оригинална музика и текстове и Изключителен съвременен грим.

По 1 награда получиха  I Know This Much Is True ( Дотолкова съм сигурен) – Марк Ръфало за  Най-добра мъжка роля в лимитиран сериал или филм;  Bad Education (Лошо Образование) - Хю Джакман за Най-добър телевизионен филм; Insecure ( Несигурни)- най-добър монтаж за комедиен сериал; The Apollo (Ди Аполо) - за Най-добър документален филм; We Are The Dream: The Kids Of The Oakland MLK Oratorical Fest (Ние сме мечтата: Децата на МЛК фестивала в Оукланд) - Най-добра детска програма. (* споделена с Джим Хенсън за Тъмният кристал: Age Of Resistance).

HBO бяха вдигнали залозите със сериали като Vice и Game of Thrones и определено трябваше да се справят с високите очаквания на зрителите. Програмният директор на телевизионния канал Кейси Блойс споделя,че в подобно състезание, те трябва да се интересуват от конкуренцията, но да не се разсейват прекалено много. Разбира се, ще има някои „битки“, в които количеството на произведена продукция ще надделява, но това в крайна сметка е „математика“. Но от HomeBoxOffice “ще продължават да продуцират заглавия, в които вярват, с хора в които вярват“.

Очаквано Netflix са на второ място в престижната класация с 21 награди, но цифрата е доста скромна, в сравнение с броя на получените номинации. Ситуациата е своебразно дежа-вю на тазгодишната церемония по връчване на Оскарите, в която стрийминг услугата получи изключително голям брой номинации, но така и не получи нито една награда в основните категории.

Друга голяма изненада са 9-те награди за канадския сериал на Pop Tv - Schitt’s Creek (Шитс Крийк) – комедийна история за заможно семейство, което трябва да започне отново живота си, но с доста ограничени финансови възможности.

„Прохождащите“ стрийминг услуги Disney+, Quibi и Apple TV+ взеха своите първи награди за работа „зад кулисите“. Церемонията за творчески изкуства се проведе по-рано тази седмица и е част от голямото награждаване с  отличията Emmy. Тогава най-голямо впечатление направиха 7-те приза за „The Mandalorian” (Мандалорианецът), чиито втори сезон очакваме съвсем скоро по Disney+.

Снимки: HBO; shutterstock; televisionacad

Виж още: Риалити шоу изпраща победителя в Космоса

 

Тагове: