Стотици хиляди зрители отправиха призиви за бойкот на Netflix в края на миналата седмица, като обвиниха стрийминг компанията в опити за своеобразно легализиране на педофилията заради излъчването на френския филм Cuties. Кампанията, поведена срещу Netflix и сексуалното изобразяване на деца във филма, доведе до нарастване на броя на анулираните абонаменти в САЩ през уикенда, сочи проучване на изследователската компания YipitData.

Отказите от абонаменти нараснаха значително на 10 септември, деня след пускането на Cuties в Netflix, когато хаштагът #CancelNetflix беше на първо място в Twitter според данни, събрани от YipitData.

В събота, 12 септември, процентът на анулирани Netflix акаунти в САЩ скочи до близо осем пъти спрямо средните дневни нива, регистрирани през август 2020 г. Тъй като #CancelNetflix продължава да се разпространява в социалните медии, възможно е негативният тренд да продължи и през следващите дни, според компанията.

Не е ясно обаче колко голямо въздействие ще окаже този отлив върху съвкупната абонатна база на Netflix; YipitData отказа да предостави прогнози за броя на потребителите, които са се отказали. Клиентите редовно канселират Netflix и други абонаментни услуги (показател, наричан „скорост на връщане“), а статистиката може в крайна сметка да отразява краткосрочен проблем, който да се окаже относително незначителен в крайна сметка. Към края на юни компанията събра 193 милиона платени клиенти по целия свят. Това е, след като Netflix увеличи базата си с около 25.9 милиона нови абонати по целия свят през първите шест месеца на 2020 г., цифра, подпомогната в голяма степен от коронавирус пандемията, предизвикала рекордни регистрации.

Netflix защити Cuties, написан и режисиран от френски режисьор Маймуна Докуре, с аргумента, че това е "социален коментар", който сигнализира за опасностите от сексуализирания имидж на младите момичета. Стрийминг компанията призова онези, които осъждат филма, да го гледат преди това.

В момента има поне две петиции срещу Cuties и Netflix, подписани от общо над 1 милион души, според организаторите им. Едната призовава за премахване на Cuties от Netfilx и наказание за разпространение и експлоатация на непълнолетни и досега е събрала над 587 хиляди подписа. Втората е с по-радикално искане "Спрете Netflix" и е подкрепена от над 645 хиляди души.

Снимка: Netflix

Виж още: Marvel атакува българската версия на HBO Go с 19 продукции

 

 

 

Тагове: