Свалянето на клипове от YouTube означава, че имате достъп до любими видеа, които да гледате без интернет връзка. Тоест говорим за отличен начин да се забавлявате, докато пътувате със самолет, влак или навсякъде другаде, където няма надежден 4G или Wi-Fi интернет достъп.

Съхраняването на клиповете офлайн е добро решение и когато имате ограничен мобилен интернет. Може да свалите клиповете през домашната WiFi мрежа и да ги гледате в движение, без да рискувате да надхвърлите месечния си абонамент.

А сега и най-готиното: свалянето на клипове от YouTube и други сайтове за видео е изненадващо лесно. Дори самата YouTube платформа предоставя някои инструменти за свалянето (както на настолен компютър, така и през телефон), а има и други начини да го направите. Вече ви е интересно и искате да знаете още? Четете нататък.

Най-напред едно важно уточнение. На теория използването на други приложения за сваляне на YouTube клипове е в разрез с правилата за използване на сайта, които заявяват, че може да стриймвате видео само от неговите сървъри. Освен това свалянето ви прави уязвими и за потенциални нарушения на авторски права. Освен ако нямате разрешение от техния носител, видеото не е общодостъпно - не е ваше.

В същото време YouTube предлага някакви варианти за сваляне на клипове както през сайта, така и през мобилното приложение. Тук ще научите как става това и какви са опциите за iPhone, Android, Mac и PC потребителите.

Как да сваляте клипове от YouTube на РС

Сдобийте се с 4K Video Downloader

Свалете и инсталирайте програмата 4K Video Downloader. Този разностранен софтуер е напълно безплатен и може да свали не само отделни клипове, но цели плейлисти, както и 360-градусови и 3D клипове. Когато инсталацията приключи, просто стартирайте програмата. След това отворете вашия уеб бразър, намерете желаното видео в YouTube и копирайте URL адреса му. Върнете се в 4K Video Downloader и кликнете на зеления Paste Link бутон в горния ляв ъгъл.

Програмата ще извлече информацията за видеото и ще ви даде опции за неговото качество. Те, разбира се, зависят от качеството на оригинала, но програмата може да сваля дори в 4К, ако има такава опция.

4K Video Downloader позволява да свалите цял клип или само аудиото към него. Направете избора си от падащото меню вляво, след това изберете формата. Ние предпочитаме МР4 за видео, защото дава добър баланс между качество и размер на файла и може да го пуснете на практически всяко устройство.

След това изберете качеството. За възпроизвеждане на видео на вашия телевизор или компютър препоръчваме да избирате най-висока разделителна способност, но имайте предвид, че това ще отнеме повече време и повече място. За щастие можете да проверите прогнозния размер на файла отляво, за да видите колко място ще ви трябва. Можете също така да изберете къде да се запише изтегленото видео, като използвате бутона Browse в долната част на екрана. Щом сте щастливи от параметрите, кликнете върху Download.

YouTube видеото ще се свали и ако в канала има други клипове, 4K Video Downloader ще ви попита дали искате да грабнете и някое от тях. Може да свалите до 24 клипа едновременно. Когато сте готови, кликнете с десен бутон на локацията в програмата и изберете Play. Видеото ще остане в този списък дори когато рестартирате програмата.

За да запазите предпочитани настройки на свалянията, изберете Smart Mode, който записва и зарежда автоматично предпочитанията ви.

Сваляне през YouTube Premium

Ако сте YouTube Premium абонати, ще може да свалите клипове за гледане офлайн без външни приложения. Имайте обаче предвид, че може да гледате избраните клипове само с YouTube приложението; не може да местите файла на друго устройство или да го отваряте с друг плейър.

За целта стартирайте клипа, чукнете на бутона Download под плейъра и изберете качеството на видеото. Когато то се свали, ще го откриете в раздела Library на вашия профил.

Как да свалите YouTube видео на вашия Android смартфон с TubeMate

TubeMate е друг доста популярен инструмент за сваляне на клипове директно на Android смартфон или таблет. И има защо - приложението е лесно за използване и има всички нужни функции и нищо от излишните.

За съжаление няма да откриете TubeMate в Google Play Store, защото Google чисто и просто не се радва на това, което приложението прави. Ще трябва да го свалите от друго място, като внимавате какво сваляте и инсталирате; най-добре е да го направите от официалния сайт. Когато се сдобиете с TubeMate, отворете приложението и дайте необходимите разрешения, за да може да работи програмата.

TubeMate изглежда доста като официалното YouTube приложение за Android. Просто пуснете желаното видео и натиснете червения бутон Download, който ще видите долу вдясно. След това ще видите списък с аудио и видео форматите и различните опции за качество, които вървят с тях. Ако имате мощен телефон с доста свободно място, свалете най-високото качество; иначе ще трябва да се задоволите с по-ниска резолюция. Натиснете отново Download, за да потвърдите избора си. Видеото се сваля на заден план, така че дори може да ползвате телефона си за нещо друго.

Може дори да наредите поредица от YouTube клипове за по-късно сваляне.

Как да свалите YouTube клипове на устройства на Apple

При устройства на Apple процесът е малко по-различен според това, каква е операционната система. Ако имате iOS устройство като iPhone, iPad или iPod touch, ще ви трябва първият метод, а ако сте с OS X и MacOS на Mac - вторият. При iOS номерът е да инсталирате приложението Documents, което по принцип е файлов мениджър, но може да сваля и YouTube клипове.

Намерете клипа в YouTube, който искате да свалите, от едноименното приложение за iOS или направо в Safari. После чукнете на Share иконата и след това на Copy Link. Отворете Documents и потърсете иконката с компас в долната дясна част на екрана. Чукнете на нея и отидете на savefrom.net. Тук изкопирайте адреса на видеото в полето, изберете опциите за качество и файлът ще започне да се сваля. Когато свърши, той ще се появи в раздела за свалени файлове на приложението, откъдето може да го издърпате във Photos > Camera Roll, така че да бъде наличен и извън Documents.

Ако работите на Mac, разполагате с няколко опции, най-добрата от които е MacX YouTube Downloader (също налична за Windows). Всичко, което трябва да направите, е да добавите връзката и да изберете опциите за качество и можете да изтеглите няколко клипа наведнъж.

Приложенията за изтегляне на видеоклипове обикновено ви дават възможност за избор на файлови формати. Най-често срещаните са MP4, 3GP, AVI и MOV; изборът на формат и настройки за качество в важен, защото ще се отрази както на яснотата на съответния клип, така и на неговата достъпност.

Ако не сте твърде претенциозни за качеството на видеото, 3GP е файловият формат за вас. Последният и идеален за мобилни телефони с малък екран и много лош за всичко друго, но поне файловете са малки. Размерът е от значение за старите мобилни телефони, тъй като те обикновено нямат много памет или възможности за разширяване на въпросната.

За други устройства MOV е видео формат на Apple и работи на всеки Mac, AVI е разработен от Microsoft и работи на персонални компютри, а MP4 е видео еквивалент на MP3 и работи по почти всичко. За максимална съвместимост бихме препоръчали да се придържаме към MP4.

Samsung QE85Q900R - 8К ТВ рез(в)олюция (РЕВЮ)

---

PS Classic – Burdega с носталгия (РЕВЮ)

Тагове: