През 1989 г., в научна база до Вашингтон, окръг Колумбия, за първи път на американска земя е документирана появата на смъртоносния вирус Zaire ebolavirus, познат с по-краткото си име - Ебола. Откритието и последващото овладяване на смъртоносния щам, чиито нива на смъртност достигат до 90% по това време, са заслуга на група смели учени и войници, водени от подполковник Нанси Джакс.

Сега историята за това събитие оживява на екрана в 6-часов, спиращ дъха сериал, дебютиращ с два премиерни епизода в неделя, 15 септември от 21:55 часа по National Geographic. Мини-сериалът наречен „Гореща зона“ (The Hot Zone), включва шест серии и е вдъхновен от действителните събития, описани в бестселъра на Ричард Престън, като разказва страховитата история на криза, която е овладяна, преди да се превърне в глобална.

Участници в продукцията са познати за феновете на сериалите и киното лица:

  • Джулиана Маргулис - носителка на „Златен глобус“ и „Еми“, („Добрата съпруга“, „Спешно отделение“) в ролята на Нанси Джакс.
  • Ноа Емерих („Американците“) в ролята на съпругът на Нанси Джакс – подполковник Джери Джакс, който не се колебае да рискува живота си по време на операцията по овладяване на вируса ебола
  • Тофър Грейс (BlackKKlansman) в ролята на доктор Питър Джарлинг, вирусолог
  • Лиам Кънингам („Игра на Тронове“), в ролята на доктор Уейд Картър, важен съюзник на Нанси в надпреварата с разпространението на вируса
  • Джеймс Д`Арси („Вътрешна сигурност“) като Тревър Роудс, представител на Центъра за контрол на вирусите
  • В епизодите участват още Робърт Уиздъм („Наркомрежа“) в ролята на полковник Върнън Тъкър от USAMRIID, началник на Джакс, Робърт Шон Ленард („Къщата“), който играе Уолтър Хъмбълт, връзката между „Хейзълтън“, корпорация за научни изследвания и лабораторията ѝ във Вирджиния и Грейс Гъмър („Г-н Робот“) като Мелинда Роудс, един от първите хора, тръгнали по следите на вируса в дебрите на джунглата.  

Поредицата е продуцирана от Fox 21 Television Studios. За повече информация посетете www.natgeotv.com или https://www.facebook.com/NatGeoBulgaria

Бързо въведение в историята на сериала

„ГОРЕЩА ЗОНА“ започва с ужасяваща ретроспекция от 1980 г. Нищо неподозиращ лекар в Кения преглежда пациент със симптоми, на каквито не се е натъквал преди. Действието се прехвърля в 1989 г. Колония примати се разболява в изследователски център във Вирджиния, само на 30 км. от американската столица. Проби от тъканите им са изпратени на Нанси Джакс (Маргулис), подполковник в USAMRIID, основна база на американската армия за проучвания за защита и противодействие срещу биологични войни.  Инстинктите на Джакс, както и нейният опит, ѝ подсказват, че това е нещо много по-сериозно от обикновен вирус при примати. Въпреки скептицизма на колегите си доктор Питър Джарлинг (Грейс) и полковник Върнън Тъкър (Уиздъм) и с подкрепата на съпруга си, подполковник Джери Джакс (Емерих), ветеран от американската армия и на ментора си, доктор Уейд Картър (Кънингам), тя се амбицира да открие истината.

Поредицата научни тестове, които Нанси провежда, разкриват ужасяващата истина за ситуацията и принуждават армията да предприеме действия за предотвратяване на епидемия. Но ще успеят да спрат болестта, която застрашава да унищожи човешката популация? Драматичният научен трилър борави с истинска наука и човешка драма, и разказва история, актуална и до днес.