Всеки път когато глътнете морска вода, докато плувате край брега, поглъщате толкова вируси, колкото е половината от населението на Варна. Независимо от това учените все още знаят относително малко за разнообразието от морски вируси и ролята, която те играят в глобалната екосистема. През 2015 г. екип учени изброи 5476 отделни вида вируси в океана, а година по-късно актуализира броя им до 15 222.

Ново изследване обаче разкрива, че реалният им брой е над 10 пъти повече и към момента вече са познати 195 728 отделни вирусни популации.

„Това откритие е невероятно. Знаем толкова малко за вирусната екология в океаните, така че събраните данни са едно от най-впечатляващите глобални проучвания по въпроса“, казва Луис-Мари Бобай, специалист по микробиология в университета на Северна Каролина.

Огромният скок в познатите екземпляри става възможен благодарение на амбициозна глобална експедиция за събиране на проби и по-комплексен геномен анализ.

Въпреки че океаните покриват около 70 процента от нашата планета, само допреди няколко години всичките ни познания за морски вируси идваха от няколко добре проучени локации. Това се промени с проекта Tara Oceans, в рамките на който едноименният кораб обиколи океаните на Земята от полюс до полюс, събирайки нови проби. Сред тях са такива от 43 локации в Северния ледовит океан, които досега не са били проучвани.

Именно от тях идват почти 40 процента от новооткритите вируси. Близо 90 процента от сегашните морски вируси не принадлежат към нито една известна вирусна система, което ги прави абсолютно нови за науката. Учените остават изненадани от това, че северните води са толкова богати на живот – нещо, което е особено важно, имайки предвид, че тези води са сред най-бързо променящите се на планетата заради климатичните изменения.