Всяка година се повтаря едно и също: още през есента се изпълваме с тъга по отминалото лято, зимата ни дотяга и едва изчакваме пролетта да премине, за да се насладим най-накрая на най-топлия сезон. В представите ни това е време на безгрижие, но всъщност го претрупваме с планове и ангажименти - и как иначе, все пак цяла година чакаме заветното лято. Първите дни с повече слънчеви лъчи са истински празник, но след тях всеки допълнителен градус започва да се превръща в неудобство. И така: нека повторим - как да охладим лятото?  


Първите съвети ги знае всяко дете: трябва да се консумират повече течности, да се избягват най-горещите периоди от деня и да се избират по-сенчести места. И вместо да пуснем светлината вътре, всъщност тя трябва да бъде спряна подобаващо със светлоизолиращи щори или завеси.

 
Повечето може и да са сметнали за ненужно да се инвестира в климатици само заради 30-40 по-горещи дни в годината, но онези, които са предпочели да не слагат купа с лед пред вентилатор, а разчитат на технологиите, трябва да си припомнят няколко от “златните” правила за поддръжка на климатиците:  

Профилактика - това е една от най-дразнещите думи, което най-често означава допълнителни разходи и загуба на няколко часа ценно време. Началото на лятото е може би най-неподходящото време, но няма как: филтрите на климатиците трябва да се почистват често, а годишната профилактика е задължителна. Някои специалисти дори препоръчват и почистване на външното тяло, но определено тази услуга не е любима на никого.

  
График - може и да звучи смешно, но този уред дава оптимални резултати, когато се съобразят няколко неща: първото от тях е той да не се включва/изключва непрекъснато, защото това нито пести енергия, нито създава по-комфортна температура. Всъщност за разхода на енергия е от значение не толкова зададената температура на охлаждане, а разликата между нея и температурите навън. Оптималната стойност на тази величина е между 10 и 12 градуса. Поради факта, че при охлаждане влажността на въздуха е по-малка, препоръчителните градуси, на които трябва да се включва климатика през лятото, са в интервала между 23 и 26. Да, това определено е изненада за всички климатици по света, които като че ли са “заковани” на 21 градуса. Повечето от съвременните климатични инсталации разчитат на смарт системи и сензори за движение, така че те могат да поемат в свои ръце управлението, без да се налага да носите специално лятно сако в офиса само защото вътре е смразяващо студено.

Тук е и времето на следващия съвет: лесно е да се предположи, но е най-добре климатикът да се включи рано сутрин, за да успее да охлади помещението, преди слънцето да е насочило изпепеляващите си лъчи безнаказано, а прозорците и вратите трябва да останат затворени.  

Нагласяне - освен че наистина би помогнало, ако сградата има и допълнителна изолация, втората “врътка” е клапите да бъдат насочени надолу, за да не “блъска” студената струя въздух ненужно. Това би могло да се направи и с помощта на т.нар. дефлектор за въздушния поток на климатика.  

Да, така погледнато - настройките са наистина много, но както повечето неща в живота, дори една такава баналност е низ от отговорности. Милиони американци това лято се събудиха в горещите си домове само защото по невнимание са изпуснали отметката, че при екстремни ситуации (като например най-горещото лято от десетилетия насам) електроснабдяващите компании си запазват правото да изключват дистанционно някои електроуреди или захранване с цел превенция на евентуални аварии. Съответно по-разумната употреба е по-добре от липсата на такава, нали? 

Снимки: Unsplash

Виж още: Горещата вълна, изпепелила САЩ и Канада, е най-екстремната в историята