Учените разгледаха древната история на Земята и откриха, че ще са необходими сериозни действия за намаляване на емисиите на изкопаеми горива, за да попречим на нашия климат да достигне праисторически нива на затопляне.

Международен екип от изследователи надникна в миналото, за да събере най-пълната до момента история на нивата на въглероден диоксид (CO2) на Земята през последните 66 милиона години в ново проучване. С тази си задача те имаха за цел да укрепят нашето разбиране за връзката между CO2 и климата, да покажат как нещата наистина са се променили от времето, когато динозаврите са ходили за последно по планетата Земя, и да погледнат към бъдещето на Земята, тъй като изменението на климата продължава да заплашва нашата планета и нейните обитатели.

С това проучване екипът показа как, без значително намаляване на емисиите на изкопаеми горива, Земята скоро ще достигне нива на CO2 толкова високи, колкото са били те преди около 50 милиона години.

„Ако позволим изгарянето на изкопаеми горива да продължи да расте, нашите внуци могат да изпитат нива на CO2, които не са били наблюдавани на Земята от около 50 милиона години - време, когато крокодили са бродели из Арктика“, казва в изявление водещият изследовател Джеймс Рае от Училището за науки за Земята и околната среда в университета „Сейнт Андрюс“ в Шотландия.

„СО2 е преобразявал лицето на нашата планета и преди“, казва Рае, „и ако не намалим емисиите възможно най-бързо, той ще го направи отново“.

Така че, разглеждайки тези данни от древната история на климата, екипът успява да картографира нивата на CO2 във времето. Това им позволява да сравняват съвременните нива на CO2 с праисторическите нива и да добият представа за това, как може да изглежда нашият свят, ако се върнем към тези екстремни климатични условия.

„Например“, посочва Рае, „последния път, когато CO2 е бил толкова висок, колкото е днес, се е разтопил толкова лед, че да повиши нивото на морето с 20 метра, и е било толкова топло, че да растат букови дървета на Антарктида“.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт