Често срещаните домакински уреди като телевизори, климатици и друга електроника могат да усетят увеличение на цените в близко бъдеще поради глобален недостиг на чипове.

Полупроводниците са ключови компоненти по същество във всички съвременни електронни устройства и са предназначени да контролират потока на електрическия ток вътре.

Недостигът вече засегна някои потребителски електроники като конзолата PlayStation 5 на Sony и затруднява техните доставки, а сега китайският гигант за домакински уреди Midea заяви, че може да бъдат засегнати и по-често срещаните продукти.

В изявление пред South China Morning Post Midea заяви, че глобалният недостиг скоро може да увеличи цената на чипове, които се използват в неща като перални машини, хладилници и др.

Китай също произвежда около две трети от световните микровълни печки и климатици, добавя SCMP, позовавайки се на данни на Китайската асоциация за домакински електроуреди.

Не беше уточнено дали това увеличение на цената или недостиг може да бъде предадено на потребителите.

Китайският гигант Xiaomi вече е увеличил цената на някои от своите телевизионни продукти, след като президентът на компанията Уанг Сианг предупреди през март, че недостигът на полупроводници може да доведе до по-високи цени за потребителите.

Зад недостига стоят редица фактори, включително силна зимна буря, която удари Тексас по-рано тази година, което накара три големи производители на чипове да затворят фабриките там; пожар на оборудване в завода за полупроводници в Ренесас в Япония - няма съобщения за жертви; и запушването на Суецкия канал, което засегна пратките по целия свят.

Пандемията на CVOID-19 също е изиграла очевидна роля. Търсенето на устройства като компютри, таблети и телевизори нарасна на фона на огнището на вируса в Китай, което доведе до натиск върху производителите на чипове, за които те не бяха готови, съобщава Wall Street Journal.

Недостигът на полупроводници вече доведе до опасения в автомобилната индустрия в САЩ, като накара една секторна група, Алианса за автомобилни иновации (AAI), да призове Вашингтон за помощ.

Групата, съставена от големи производители на автомобили, включително Ford, Toyota, VW и др., заяви, че редица автомобилни производители са били принудени да отменят смените или да спрат производството в САЩ поради недостига.

Също така се смята, че недостигът на чипове се е влошил от събития през 2021 г. като тежкото време в Тексас, което наруши доставките и блокирането на маршрута на Суецкия канал след корабна авария.

Снимка: Pixabay

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии